jaglanka

Jaglanka

Dziś na śniadanie proponujemy wam kakaowo-kokosową kaszkę zwaną jaglanka. Nie jest to może danie ekspresowe w wykonaniu, ale smaczne, warto więc spróbować.

Przygotowanie kaszy

100 gram kaszy jaglanej opłuczcie pod bierzącą wodą, zalejcie 300 ml mleka, dodajcie 1 łyżkę wiórków kokosowych i ugotujcie. 10 minut powinno wystarczyć, w tym czasie przemieszajcie kasze kilka razy żeby się nie przypaliła i nie przywarła do dna. Po tym czasie, gdy kasza już wchłonie całe mleko i zmięknie, dodajcie 1,5 łyżczeki kakao oraz szczyptę soli i kardamonu. Całość wymieszajcie i chwilę pogotujcie. Następnie dorzućcie łyżeczkę oleju kokosowego oraz trzy kostki czekolady. Wymieszajcie, aż olej i czekolada rozpuszą się. Na koniec całość doprawcie miodem.

Lista zakupów

100 gram kaszy jaglanej
300 ml mleka
1 łyżka wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki kakao
przyprawy: sól, kardamon
1 łyżeczka oleju kokosowego
3 kostki czekolady
miód

Rada: możecie użyć dowolnej czekolady, mlecznej lub gorzkiej, co kto lubi. Przy mlecznej pamiętajcie tylko, żeby odpowiedno dobrać potem ilość miodu, żeby jaglanka nie była zbyt mdła. Możecie też dodać do niej suszone owoce lub orzechy. Albo pestki słonecznika i dyni. Możecie też poeksperymentować z mlekiem – może roślinne zamiast krowiego? Niech ten przepis będzie bazą, a dodatki dobierzcie sobie już sami.

jaglanka
jaglanka

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.

Dodaj komentarz