Chleb pszenny

Chleb pszenny

Poniższy przepis jest szybki, łatwy i przyjemny i nie da się go zepsuć. To co, pieczemy? Oto chleb pszenny.

Ciasto na chleb

W szklance zmieszajcie ze sobą drożdże (7 gram suchych lub 20 gram świeżych)pół łyżeczki cukru oraz 240 ml ciepłej wody. Odstawcie. Do miski wsypcie 450 gram mąki pszennej (tortowej!) i zmieszajcie ją z płaską łyżeczką soli. Następnie dodajcie roztwór z drożdży, i przy użyciu haków wyróbcie ciasto. Czas potrzebny do wyrobienie ciasta to 10 minut. Ciasto powinno być sztywne, jak widzicie że jest za rzadkie, podsypcie mąką w trakcie wyrabiania. Po tym czasie uformujcie z ciasta kulę, włóżcie ją ponownie do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce.

Pieczenie

Po godzinie zagniećcie szybko ciasto po czym zacznijcie odrywać z niego po kawałku, a z oderwanych kawałków uformujcie kule. Naczynie zaroodporne wyłóżcie papierem do pieczenia, po czym układajcie w nim swoje kule ciasta, tak by powstał kwiatek.

Chleb pszenny
Chleb pszenny

Tak uformowany chleb wstawcie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni w funcją termoobieg i pieczcie przez pół godziny. Chlebek wychodzi dość zbity, więc zamiast odrywać kulki lepiej kroić go normalnie w kromki.

Lista zakupów

7 gram suchych drożdży (lub 20 gram świeżych)
pół łyżeczki cukru
240 ml ciepłej wody
450 gram mąki pszennej
(u nas tortowa)
łyżeczka soli

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie. Inne nasze przepisy na domowe pieczywo tu: klik.

Jedna myśl na temat “Chleb pszenny

  1. Pingback: domowe pieczywo

Dodaj komentarz