Dziś na obiad u nas kotlety z kalafiora i cukinii. My nasze warzywa zamówiliśmy u Paczka z Gospodarstwa – prosto pod drzwi, bez plastiku, wszystko przyjemnie świeże i pachnące. Co ciekawe skrzynka jest w depozycie, oddacie ją przy kolejnym zamówieniu.
Przepis na kotlety z kalafiora i cukinii
Kalafiora umyjcie, obetnijcie liście po czym ugotujcie w osolonej wodzie. Następnie odcedźcie go, wystudźcie i rozdrobnijcie tłuczkiem do ziemniaków. Do tak powstałej masy kalafiorowej dodajcie szklankę startej na grubych oczkach cukinii, jedno całe jajko, 4 łyżki bułki tartej, starty ząbek czosku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszajcie po czym uformujcie kotleciki. Następnie obtoczcie je w bułce tartej i usmażcie na oliwie.
Takie kotleciki świetnie smakują same, w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem, mizerii, fasolki szparagowej albo jako zamiennik mięsa w burgerze. Świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Z podanych proporcji wyszło nam 15 kotlecików.
Możecie też poeksperymentować ze składnikami – dodać orientalne przypawy takie jak kumin, curry, kurkumę i imbir. Zamiast kalafiora możecie użyć brokuła i bobu. Możecie też do masy dodać tłuczone ziemniaki albo smażone pieczarki. Albo jeżeli chcecie je mieć z mięsem, możecie dodać smażony boczek, kiełbaskę i cebulkę.
Lista zakupów
jeden kalafior
szklanka startej na dużych oczkach cukiniii
bułka tarta (8 łyżek)
jedno jajko
natka
czosnek
oliwa
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.