U nas dziś na obiad letnia zupa warzywna. My nasze warzywa jak zawsze zamówiliśmy u Paczka z Gospodarstwa – prosto pod drzwi, bez plastiku, wszystko przyjemnie świeże i pachnące. Co ciekawe skrzynka jest w depozycie, oddacie ją przy kolejnym zamówieniu.
Przygotowanie
W garnku usmażcie na oliwie jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajcie starty na tarce ząbek czosnku i przesmażcie. Następnie dodajcie pokrojony w pióra por oraz łyżkę masła. Przesmażcie ze 2-3 minuty. Wsypcie po płaskiej łyżeczce curry, kuminu, imbiru, słodkiej, ostrej i wędzonej papryki. Smażcie minutę dwie, aż poczujecie zapach przypraw. Dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Wymieszajcie by przyprawy dobrze oblepiły warzywa i smażcie 2-3 minuty. Następnie dodajcie pokrojoną w pióra cukinię oraz rożyczki kalafiora. Ponownie całość dobrze wymieszajcie i smażcie kolejne 2-3 minuty. Wlejcie litr wody. Całość wymieszajcie, doprawcie solą i pieprzem, i gotujcie aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodajcie puszkę pomidorów pokrojonych w kostkę i gotujcie jakieś 5 minut. A na koniec dodajcie 200 ml mleczka kokosowego i wymieszajcie.
Letnia zupa warzywna – podanie
Tak przygotowana zupa jest gotowa do spożycia, możecie jeszcze dodać do niej ugotowany osobno makaron oraz natkę pietruszki. Jeśli chodzi o warzywa, to możecie dodać jeszcze pieczarki albo paprykę. A same ziemniaki zastąpić np. batatami.
Lista zakupów
dwa młode ziemniaki
pół cukini
1/2 główki kalafiora
200 gram żółtej fasolki szparagowej
4 cm kawałek pora pokrojonego w pióra
puszka krojonych pomidorów
200 ml mleczka kokosowego
1 cebula
ząbek czosnku
przyprawy: curry, kumin, imbir, ostra słodka i wędzona papryka, sól, pieprz
oliwa, łyżka masła
natka
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.