Naszło nas na kawę, a jak kawa to musi być i słodkie. Ale żeby słodkie za bardzo nie było, to poeksperymentowaliśmy z zasobami naszych szafek i lodówki, i tak powstała nasza lodowa princessa kokosowa – fit i bardzo domowa rzecz jasna.
Przygotowanie masy
Do naczynia pokruszcie 30 gram wafli ryżowych, dodajcie 30 gram wiórek kokosowych oraz 60 gram jogurtu greckiego. Całość wymieszajcie, wyrównajcie powierzchnię, przykryjcie i wstawcie do lodówki na minimum 4 godziny.
Przygotowanie polewy
Po tym czasie w garnku podgrzejcie 400 ml odtłuszczonego mleczka kokosowego, dodajcie dwie łyżki erytrytolu oraz 20 gram oleju kokosowego. Całość gotujcie do rozpuszczenia się oleju, po czym zdejmijcie garnek z kuchenki i przestudźcie masę. Gdy polewa przestygnie, zalejcie nią masę z wafli ryżowych, ponownie przykryjcie i wstawcie tym razem do zamrażarki na całą noc.
Lista zakupów – lodowa princessa kokosowa – fit
30 gram wiórek kokosowych (208 kcal)
30 gram wafli ryżowych (113 kacl)
60 gram jogurtu greckiego (74 kcal)
20 gram oleju kokosowego (164 kcal)
400 ml odtłuszczonego mleczka kokosowego (268 kcal)
dwie łyżki erytrytol (0 kcal)
Suma: cały deser ma 828 kcal, po podzieleniu go na 8 porcji, jedna porcja to raptem 103 kcal. Nie zawiera on też cukru, dzięki zastosowaniu zamiennika w postaci eryrtytolu.