Dziś na obiad lekkie fit curry z dorszem. Do tego gotowany ryż. Jeżeli chcecie możecie zrobić sobie do tego surówkę, lub upiec warzywa takie jak cukinia czy marchew.
Przygotowanie ryby
300 gram polędwicy z dorsza umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do miski.
Rybę polejcie dwoma łyżkami soku z cytryny i posypcie płaską łyżeczką sproszkowanego curry, kolędry oraz mielonego kuminu. Wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie wyciągnijcie rybę z lodówki, przełóżcie do garnka i zalejcie 150 ml mleczka kokosowego. Doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie pod przykryciem 10 minut.
Przygotowanie ryżu
Ugotujcie 100 gram ryżu jaśminowego, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jeżeli do wody dodacie łyżeczkę kukrkumy, ryż zabarwi się na żółto. Nie zastępujcie jej curry, ponieważ kukruma praktycznie nie ma smaku, więc jedynie zabarwi ziarenka ryżu, z kolei curry nada im już smak.
Lista zakupów – fit curry z dorszem
- 300 gram polędwicy z dorsza (246 kcal)
- płaska łyżeczka sproszkowanego curry, liści kolędry, mielonego kuminu
- sól, pieprz
- dwie łyżki soku z cytryny
- 150 ml odtłuszczonego mleczka kokosowego (101 kcal)
- 100 gram ryżu jaśminowego (110 kcal)
Rada: z podanych proporcji przygotujecie dwie porcje dania, każda po 229 kcal.
Uwaga: z odtłuszczonym mleczkiem kokosowym curry nie będzie tak gęste i kremowe jak to, do którego jesteście przyzwyczajeni, jest ono niestety bardziej wodniste, ale nadal pozostaje smaczne.