Dziś obiad w wersji vege, pieczone warzywa na trzy sposoby, danie proste i szybkie w przygotowaniu, w tym zestawie każdy znajdzie coś dla siebie. Warzywa możecie jeść solo, z domowymi sosami albo jako dodatek do ryb i mięs.
Rzodkiewki w migdałach
Rzodkiewki umyjcie, przekrójcie na pół, zalejcie lodowatą wodą i odstawcie na pięć minut, dzięki czemu będą chrupiące po upieczeniu.
W misce zmieszajcie miód, olej, sól, pieprz cayenne, tarte migdały, dodajcie rzodkiewki i całość porządnie wymieszajcie.
Pieczcie rzodkiewki w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.
Lista zakupów – rzodkiewki w migdałach
- 78 gram rzodkiewek (12 kcal)
- łyżeczka tartych migdałów (30 kcal)
- łyżeczka oleju rzepakowego (36 kcal)
- łyżeczka miodu (23 kcal)
- szczypta pieprzu cayenne, sól
Info: całość ma 101 kcal.
Pieczone warzywa w korzennej zaprawie
Pieczarki, marchew, cukinię umyjcie, pokrójcie na większe kawałki, zalejcie lodowatą wodą i odstawcie na pięć minut. Dzięki temu warzywa będą chrupiące po upieczeniu.
W misce zmieszajcie olej, miód, sól, pieprz cayenne, po pół płaskiej łyżeczki cynamonu, suszonej natki pietruszki i imbiru. Dodajcie warzywa i całość porządnie wymieszajcie.
Pieczcie je w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.
Lista zakupów – pieczone warzywa w korzennej zaprawie
- 40 gram pieczarek (11 kcal)
- 100 gram marchewki (41 kcal)
- 150 gram cukinii (25 kcal)
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego (108 kcal)
- 1 łyżka miodu (81 kcal)
- sól, pieprz cayenne
- po pół płaskiej łyżeczki cynamonu, suszonej natki pietruszki, imbiru
Info: całość ma 266 kcal.
Pieczone warzywa w orientalnej zaprawie
Pieczarki, marchew, cukinię umyjcie, pokrójcie na większe kawałki, zalejcie lodowatą wodą i odstawcie na pięć minut. Dzięki temu warzywa będą chrupiące po upieczeniu.
W misce zmieszajcie olej, sól, pieprz cayenne, po pół płaskiej łyżeczki kuminu, wędzonej papryki, mielonej kolendry i kurkumy, sezam. Dodajcie warzywa i całość porządnie wymieszajcie.
Pieczcie je w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.
Lista zakupów – pieczone warzywa w orientalnej zaprawie
- 40 gram pieczarek (11 kcal)
- 100 gram marchewki (41 kcal)
- 150 gram cukinii (25 kcal)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (36 kcal)
- sól, pieprz cayenne
- pół płaskiej łyżeczki sezamu (33 kcal)
- po pół płaskiej łyżeczki kuminu, wędzonej papryki, mielonej kolendry i kurkumy
Info: całość ma 146 kcal.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Pieczone warzywa na trzy sposoby