Vege pasztet z fasoli i dyni

Vege pasztet z fasoli i dyni

Ładniejsza postanowiła poeksperymentować z dynią i tak powstał vege pasztet z fasoli i dyni. Idealnie pasuje do kanapek ale sprawdzi się też jako samodzielne danie, przekąska, drugie śniadania albo podwieczorek.

Pieczenie dyni

Dynię umyjcie, zawińcie w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz), przełóżcie do formy do pieczenia i pieczcie 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Po tym czasie 9 gram obranego imbiru pokrójcie w grube plasterki, zawińcie w folię aluminiową i połóżcie obok dyni.
Całość pieczcie kolejne 30 minut.
Następnie wyciągnijcie dynię i imbir z piekarnika.
Dynię obierzcie ze skórki (dzięki pieczeniu powinna łatwo zejść) oraz wydrążcie z niej środek i pestki, po czym pokrójcie ją w kostkę.

Ponieważ w tym przepisie będziecie potrzebować jedynie 130 gram upieczonej dyni i 3 gramy imbiru, z reszty możecie przyrządzić np. pyszny krem z dyni z imbirem i paprykowymi grzankami.

Przygotowanie pasztetu

Białą fasolę oraz ciecierzycę zalejcie zimną wodą i zostawcie na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotujcie strączki w tej samej wodzie w której się moczyły, z dodatkiem soli aż będą miękkie. U nas trwało to dwie godziny.

W misce zblendujcie upieczoną, obraną i wydrążoną dynię, odcedzone fasolę i ciecierzycę oraz 3 gramy upieczonego imbiru. Dodajcie siemię lniane, słonecznik, sól oraz przyprawy i wymieszajcie.

Masę przełóżcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie przez godzinę w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Gdyby pasztet zaczął się zbyt szybko rumienić od góry, wyłączcie termoobieg albo po prostu przykryjcie foremkę folią aluminiową (nakłujcie ją wcześniej), błyszczącą stroną do góry.

Lista zakupów – vege pasztet z fasoli i dyni

  • 130 gram pieczonej dynii (59 kcal)
  • 3 gram imbiru (3 kcal)
  • 100 gram suchej białej fasoli (263 kcal)
  • 80 gram suchej ciecierzycy (291 kcal)
  • 30 gram siemienia lnianego (160 kcal)
  • 30 gram ziaren słonecznika (174 kcal)
  • sól, pieprz cayenne
  • po pół łyżeczki papryki wędzonej, słodkiej, mielonej kolendry, kuminu, suszonej natki pietruszki, lubczyku, oregano
    Info: całość ma 950 kcal i waży 660 gram.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Vege pasztet z fasoli i dyni

Dodaj komentarz