Papryka faszerowana pstrągiem i ryżem

Papryka faszerowana pstrągiem i ryżem

Dziś na obiad papryka faszerowana pstrągiem i ryżem. Do tego pieczarki, seler naciowy, serek grani oraz tęczowy pstrąg i pełnoziarnisty ryż.

Przygotowanie farszu

Woreczek ryżu ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pstrąga tęczowego umyjcie, wytrzyjcie papierowym ręcznikiem, posólcie i popieprzcie, skorpcie sokiem z cytryny i posypcie siekanym koperkiem. Następnie zawińcie w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz i pieczcie w 200 stopniach przez 15 minut, z termoobiegiem.

W misce zmieszajcie ugotowany ryż, upieczonego pstrąga, drobno posztatkowany seler naciowy i pieczarki oraz serek grani.

Doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami i ziołami.

Pieczenie papryk

Papryki umyjcie, przekrójcie na pół, wydrążcie środek i nafaszerujcie farszem.

Następnie ułóżcie je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wstawcie do piekarnika i pieczcie 15 minut w 200 stopniach, bez przykrycia, z termoobiegiem. A potem dopiekajcie jeszcze kolejne 20 minut, bez termoobiegu.

Papryka faszerowana pstrągiem i ryżem
Papryka faszerowana pstrągiem i ryżem

Lista zakupów – papryka faszerowana pstrągiem i ryżem

  • jeden woreczek nieugotowanego pełnoziarnistego ryżu (344 kcal)
  • 350 gram pstrąga tęczowego (490 kcal)
  • 175 gram pieczarek (48 kcal)
  • 3 papryki (po jednej w każdym kolorze) (222 kcal)
  • 2 gałązki selera naciowego (16 kcal)
  • 150 gram serka grani (121 kcal)
  • sól, pieprz
  • koperek, cytryna
    Info: całość, czyli 6 nadziewanych połówek ma 1 241 kcal, każda połówka to 207 kcal.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie

Dodaj komentarz