Właśnie wróciliśmy z urlopu, a że relacje z podróży długo się piszą, to ładniejsza postanowiła ukręcić coś na szybko do kawki. I tak powstały babeczki z jeżynami i cynamonowym lukrem.
Przygotowanie ciasta na babeczki
Do miski wlejcie 270 ml zimnego mleka, zmieszajcie z dwoma jajkami, 50 gramami rozpuszczonej i wystudzonej margaryny i 100 gramami cukru trzcinowego. Następnie dodajcie 375 gram mąki pszennej tortowej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość wymieszajcie. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodajcie więcej mleka. Jeżeli zbyt rzadkie, dodajcie mąkę. Powinno mieć konsystencję gęstego ciasta na naleśniki.
Nadziewanie i pieczenie – babeczki z jeżynami i cynamonowym lukrem
Do foremek nałóżcie po łyżce ciasta, następnie jeżyny i na to ponownie ciasto, tak aby przykryło owoce ale nie wylewało się z foremek. Babeczki z jeżynami i cynamonowym lukrem pieczcie przez 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Gdy babeczki będą upieczone polejcie je cynamonowym lukrem, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe. Aby przygotować lukier, zmieszajcie w szklance cztery łyżeczki cukru pudru z pół łyżeczkią cynamonu oraz jedną łyżeczką wody.
Lista zakupów
375 gram mąki pszennej tortowej
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
100 gram cukru trzcinowego
szczypta soli
dwa jajka
270 ml mleka
50 gram roztopionej margaryny
cztery łyżeczki cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
jedna łyżeczka wody
35 sztuk jeżyn
Rada: zamiast cynamonu możecie użyć soku z cytryny, otrzymacie wtedy pyszny cytrynowy lukier. Możecie też zrezygnować z lukru, i zamiast niego posypać babeczki kruszonką. Z kolei zamiast jeżyn możecie użyć truskawek, malin, borówek albo jabłek, gruszek, co tam tylko macie pod ręką i na co aktualnie macie ochotę. Smacznego!
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.