Babka jaglana z warzywami

Babka jaglana z warzywami

Idealna na śniadanie lub podwieczorek, babka jaglana z warzywami. Bo fit wcale nie musi być nudne.

Przygotowanie dania

Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedźcie i przestudźcie.

Paprykę i cukinię umyjcie i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.

Czosnek przeciśnijcie przez praskę.

W misce zmieszajcie jajka, ugotowaną kaszę jaglaną, warzywa, czosnek, ziarna słonecznika, siemię lniane, sól, suszoną bazylię i słodką paprykę w proszku. Całość porządnie wymieszajcie.

Foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia, lub posmarujcie olejem rzepakowym, przelejcie do niej masę na babkę, wygładźcie.

Pieczcie babkę przez 45 minut do godziny, w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.

Lista zakupów – Babka jaglana z warzywami

  • 100 gram suchej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 400 gram cukini
  • 200 gram czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce suszonej bazylii i słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • łyżka ziaren słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  • Rada: babka idealnie smakuje solo, ale możecie podać ją jako zamiennik ziemniaków czy makaronu do innych dań. Dodatkowo, warzywa i przyprawy możecie zastąpić ziarnami, pestkami, suszonymi owocami i w ten sposób upiec ją w wersji na słodko, idealny popysł na drugie śniadanie.

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz