Idealna na śniadanie lub podwieczorek, babka jaglana z warzywami. Bo fit wcale nie musi być nudne.
Przygotowanie dania
Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedźcie i przestudźcie.
Paprykę i cukinię umyjcie i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.
Czosnek przeciśnijcie przez praskę.
W misce zmieszajcie jajka, ugotowaną kaszę jaglaną, warzywa, czosnek, ziarna słonecznika, siemię lniane, sól, suszoną bazylię i słodką paprykę w proszku. Całość porządnie wymieszajcie.
Foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia, lub posmarujcie olejem rzepakowym, przelejcie do niej masę na babkę, wygładźcie.
Pieczcie babkę przez 45 minut do godziny, w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.
Lista zakupów – Babka jaglana z warzywami
- 100 gram suchej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 400 gram cukini
- 200 gram czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- po łyżeczce suszonej bazylii i słodkiej papryki
- szczypta soli
- łyżka ziaren słonecznika
- łyżka siemienia lnianego
- Rada: babka idealnie smakuje solo, ale możecie podać ją jako zamiennik ziemniaków czy makaronu do innych dań. Dodatkowo, warzywa i przyprawy możecie zastąpić ziarnami, pestkami, suszonymi owocami i w ten sposób upiec ją w wersji na słodko, idealny popysł na drugie śniadanie.
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.