Szybki bananowy deser z mascarpone. Bez gotowania i pieczenia. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, schłodzić i gotowe.
Przygotowanie masy
Aby przygotować ten deser na początek będziecie potrzebować jednego przejrzałego banana. Obierzcie go ze skórki, skropcie obficie sokiem z cytryny i zblendujcie na gładką masę. Następnie dodajcie 250 gram serka mascarpone i ubijcie całość na puszystą masę. Możecie też dodać dwie łyżeczki cukru trzcinowego., jeżeli deser wydaje się wam za mało słodki. U nas ubijanie masy robotem trwało dobre10 minut.
Bananowy deser z mascarpone
Następnie gotową masę serowo bananową wymieszajcie z pokruszoną mleczną czekoladą oraz dmuchanym ryżem. U nas zeszło aż 8 kosteczek czekolady, pokrojonych w cieńkie paseczki. Zużyliśmy też pół szklanki ryżu. Na koniec na spód szklanek pokruszcie po dwa maślane herbatniki, po czym przełóż na nie masę serowo bananową. Deser powinien chłodzić się w lodówce przez minimum dwie 2 godziny. Zamiast maślanych herbatników możecie użyć zbozowych, z musli, kto co lubi.
Jeśli chodzi o modyfikowanie deseru, możecie dać dwa banany zamiast jednego. Czekoladę mleczną możecie zastąpić gorzką z np. kawałkami skórki z pomarańczy. Na koniec możecie też zrezygnować z ryżu, albo zamiast suchych herbatników zrobić spód z domowej nutelli (przepis na nią znajdziecie tu: klik.)
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.