Letni obiad u nas to obowiązkowo bigos z młodej kapusty i smażone rzodkiewki. Rzodkiewki to resztki po przygotowanym wcześniej pesto – sprawdzcie poprzedni przepis na naszym blogu, u nas nic się nie marnuje.
Bigos z młodej kapusty
Pół główki młodej kapusty poszatkować. Na oleju usmażyć jedną kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz 100 gram boczku pokrojonego w kostkę. Następnie dodać poszatkowaną cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać startą na tarce marchewkę oraz poszatkowaną kapustę. Następnie całość przyprawić solą i pieprzem, papryką słodką, kminkiem oraz liściem laurowym. Na koniec, po jakiś 5 minutach wlać pół litra wody i całość gotować pół godziny. Po tym czasie na patelni przygotować zasmażkę: rospuścić dwie łyżki masła, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać po czym całość przełożyć do bigosu z młodej kapusty.

Smażone rzodkiewki
Rzodkiewki umyć, oderwać liście i gałązki (ale nie wyrzucać, zrobicie z nich potem pesto), umyć i przekroić na pół. Tak przygotowane rzodkiewki przełożyć na patelnię, po czym skropić je łyżką oliwy. Całość doprawić solą oraz dodać kawałki masła (maksymalnie cztery plasterki). Następnie usmażyć je na patelni, zaczynając od strony cięcia. Na koniec całość posypać natką pietruszki.
Lista zakupów
Bigos z młodej kapusty:
1/2 główki młodej kapusty
1 kiełbasa
100 gram boczku
1 cebula
2 marchewki (zetrzeć na tarce)
1 pęczek koperku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, kminek, słodka papryka, liść laurowy
2 łyżki masła i mąki
Smażone rzodkiewki:
1 pęczek rzodkiewek (przekroić na pół)
4 plasterki masła
oliwa, sól, natka
Rada: z liści rzodkiewki możecie zrobić pesto, przepis na nie znajdziecie tu: klik.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.
Jedna myśl na temat “Bigos z młodej kapusty i smażone rzodkiewki”