Po pizzy na spodzie z fasoli postanowiliśmy pójść krok dalej i tak powstała nasza bliskowschodnia pizza na spodzie z ciecierzycy, z czarnuszką, aromatycznym kurczakiem i… serkiem grani.
Przygotowanie dodatków do pizzy
400 gram filetów z kurczaka umyjcie i osuszcie, pokrójcie w cieńkie plasetrki. Przełóżcie do miski, dodajcie po pół płaskiej łyżeczki mielonej kolędry, mielonego kuminu, papryki słodkiej oraz papryki wędzonej, szczyptę papryki ostrej i mielonego imbiru, dwie łyżki oliwy z oliwek
oraz sól i pieprz. Wymieszajcie, przykryjcie folią i wstawcie na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie usmażcie kawałki kurczaka na patelni, do porządnego zrumienienia się mięsa.
Przygotowanie spodu do pizzy z ciecierzycy
100 gram ciecierzycy zalejcie wodą i zostawcie na noc. Rano odcedzcie, przesypcie do miski, dodajcie puszkę fasoli białej, odsączonej z zalewy i zblendujcie na jednolitą masę. Następnie do masy dodajcie szczyptę soli, płaską łyżeczkę sody oczyszczonej oraz płaską łyżkę czarnuszki i dwie łyżki oliwy. Wymieszajcie.
Z powstałej masy uformujcie cztery kule, po czym rozpłaszczcie je na papierze do pieczenia, tak by przypominały placki do pizzy. Pieczcie je 15 minut, w 200 stopniach, z termoobiegiem.
Pieczenie pizzy
Po 15 minutach wyciągnijcie placki z piekarnika, nałóżcie na nie najpierw usmażonego kurczaka, a następnie odcedzony serek grani.
Wstawcie pizze z powrotem do piekarnika i pieczcie jeszcze 10 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Po upieczeniu wyciągnijcie pizze i przed podaniem polejcie je sosem (w jednej miseczce zmieszajcie trzy łyżki majonezu, jedną łyżkę jogurtu naturalnego, 1/4 łyżki musztardy oraz sól i curry).
Lista zakupów – bliskowschodnia pizza na spodzie z ciecierzycy
Spód do pizzy:
1 puszka fasoli białej (400 gram w zalewie, 240 gram po odsączeniu)
100 gram ciecierzycy (namoczonej przez noc, możecie też użyć gotowej ciecierzycy z puszki)
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
płaska łyżka czarnuszki
pół płaskiej łyżeczki mielonej kolendry
dwie łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Sos curry (do polania pizzy po upieczeniu):
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/4 łyżki musztardy
sól, płaska łyżeczka curry w proszku
Dodatki:
400 gram serka wiejskiego (u nas Krasnystaw, dwa opakowania po 200 gram każde, jedno opakowanie schodzi na dwa placki)
400 gram filetów z kurczaka
po pół płaskiej łyżeczki mielonej kolędry, mielonego kuminu, papryki słodkiej, papryki wędzonej
szczypta papryki ostrej i mielonego imbiru
dwie łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Rada: po upieczeniu spód na pizzę z ciecierzycy i białej fasoli jest zwarty, można więc spróbować upiec go w całości. My nie podjęliśmy tego wyzwania, i zamiast jednej pizzy, z podanych proporcji, upiekliśmy 4 mniejsze pizze, wielkość jak na zdjęciu.