Bogracz

Bogracz

Uwielbiam dania jednogarnkowe, w tym bogracz, klasyk kuchni węgierskiej. I chociaż tym mianem na Węgrzech określa się kociołek do gotowania na ognisku, w naszej kuchni jest to inna nazwa zupy gulaszowej.

Przygotowanie dania

Wołowinę umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w kostkę.

Papryczkę chilli, czosnek i cebulę drobno poszatkujcie.

W dużym garnku rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli, wymieszajcie, smażcie aż cebula się zeszkli.

Dodajcie pokrojone mięso i obsmażcie z każdej strony przez 5 minut.

Marchewkę, pietruszkę, ziemniaka obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę.

Dodajcie do mięsa, wymieszajcie, smażcie 10 minut.

Paprykę i pieczarki umyjcie i pokrójcie – paprykę w kostkę, pieczarki w cieńkie półplasterki. Przełóżcie do garnka.

Wlejcie 300ml wody, dodajcie mieloną paprykę słodką, wędzoną, pieprz, sól, przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 30 minut. Jeżeli wodą zbyt szybko wyparuje, uzupełnijcie ją.

Pomidorki koktajlowe umyjcie, przekrójcie na pół i dodajcie do garnka, wymieszajcie całość, dodajcie więcej przypraw jeżeli trzeba i gotujcie pod przykryciem kolejne 30 minut.

Osobno ugotujcie zacierkę lub kuskus perłowy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajcie do dania na 3 minuty przed końcem gotowania.

Lista zakupów – bogracz

  • 400gr wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3cm kawałek papryczki chilli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duży ziemniak
  • 2 czerwone papryki
  • 10 pieczarek
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • po 1 łyżeczce papryki słodkiej i słodkiej wędzonej
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100gr zacierki lub kuskusu perłowego

Więcej tu: klik, i na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz