Uwielbiam dania jednogarnkowe, w tym bogracz, klasyk kuchni węgierskiej. I chociaż tym mianem na Węgrzech określa się kociołek do gotowania na ognisku, w naszej kuchni jest to inna nazwa zupy gulaszowej.
Przygotowanie dania
Wołowinę umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w kostkę.
Papryczkę chilli, czosnek i cebulę drobno poszatkujcie.
W dużym garnku rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie posiekany czosnek, cebulę i papryczkę chilli, wymieszajcie, smażcie aż cebula się zeszkli.
Dodajcie pokrojone mięso i obsmażcie z każdej strony przez 5 minut.
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaka obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę.
Dodajcie do mięsa, wymieszajcie, smażcie 10 minut.
Paprykę i pieczarki umyjcie i pokrójcie – paprykę w kostkę, pieczarki w cieńkie półplasterki. Przełóżcie do garnka.
Wlejcie 300ml wody, dodajcie mieloną paprykę słodką, wędzoną, pieprz, sól, przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 30 minut. Jeżeli wodą zbyt szybko wyparuje, uzupełnijcie ją.
Pomidorki koktajlowe umyjcie, przekrójcie na pół i dodajcie do garnka, wymieszajcie całość, dodajcie więcej przypraw jeżeli trzeba i gotujcie pod przykryciem kolejne 30 minut.
Osobno ugotujcie zacierkę lub kuskus perłowy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajcie do dania na 3 minuty przed końcem gotowania.
Lista zakupów – bogracz
- 400gr wołowiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3cm kawałek papryczki chilli
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duży ziemniak
- 2 czerwone papryki
- 10 pieczarek
- 15 pomidorków koktajlowych
- po 1 łyżeczce papryki słodkiej i słodkiej wędzonej
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 100gr zacierki lub kuskusu perłowego
Więcej tu: klik, i na Facebooku i Instagramie.