Zupa odkryta w czasach, gdy Ładniejsza mieszkała w Pradze. Wielokrotnie jedzona w różnych restauracjach, i mimo tej samej nazwy, w każdej knajpie boršč z Pragi smakował inaczej.
Przygotowanie barszczu
Do garnka przełóżcie wołowinę, zalejcie wodą (tyle by przykryła mięso) i zagotujcie.
Następnie odcedźcie, mięso zalejcie ponownie świeżą zimną wodą i gotujcie 3 godziny (aż wołowina będzie miękka). Na koniec dodajcie liście laurowe, sól, pieprz i gotujcie jeszcze 15 minut.
Wyciągnijcie mięso, pokrójcie w drobną kostkę i odstawcie.
Do garnka z wywarem dodajcie teraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę oraz mięso, gotujcie kwadrans.
Na patelni usmażcie drobno posiekaną cebulę, dodajcie starą na grubych oczkach marchew i smażcie kolejne 5 minut, dodajcie starte jak marchewke buraki i smażcie kolejne 5 minut. Dodajcie dwie chochle bulionu, przecier pomidorowy, sól, pieprz i smażcie kolejne 5 minut (aż buraczki zmiękną).
Zawartość patelni przełóżcie do bulionu, zagotujcie i gotujcie jeszcze maksymalnie przez 2 minuty, po czym zestawcie zupę z ognia, dodajcie zmiażdżonym czosnek, przykryjcie i odstawcie na kwadrans.
Zupę podawajcie z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
Lista zakupów – Boršč z Pragi
- 400 gram wołowiny (u nas)
- 300 gram buraków
- po 200 gram kapusty, ziemniaków
- po 100 gram cebuli, marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pęczek kopru
- skyr lub śmietana do dekoracji
Źródło: vareni.cz
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.