Boršč z Pragi

Boršč z Pragi

Zupa odkryta w czasach, gdy Ładniejsza mieszkała w Pradze. Wielokrotnie jedzona w różnych restauracjach, i mimo tej samej nazwy, w każdej knajpie boršč z Pragi smakował inaczej.

Przygotowanie barszczu

Do garnka przełóżcie wołowinę, zalejcie wodą (tyle by przykryła mięso) i zagotujcie.

Następnie odcedźcie, mięso zalejcie ponownie świeżą zimną wodą i gotujcie 3 godziny (aż wołowina będzie miękka). Na koniec dodajcie liście laurowe, sól, pieprz i gotujcie jeszcze 15 minut.

Wyciągnijcie mięso, pokrójcie w drobną kostkę i odstawcie.

Do garnka z wywarem dodajcie teraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę oraz mięso, gotujcie kwadrans.

Na patelni usmażcie drobno posiekaną cebulę, dodajcie starą na grubych oczkach marchew i smażcie kolejne 5 minut, dodajcie starte jak marchewke buraki i smażcie kolejne 5 minut. Dodajcie dwie chochle bulionu, przecier pomidorowy, sól, pieprz i smażcie kolejne 5 minut (aż buraczki zmiękną).

Zawartość patelni przełóżcie do bulionu, zagotujcie i gotujcie jeszcze maksymalnie przez 2 minuty, po czym zestawcie zupę z ognia, dodajcie zmiażdżonym czosnek, przykryjcie i odstawcie na kwadrans.

Zupę podawajcie z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.

Lista zakupów – Boršč z Pragi

  • 400 gram wołowiny (u nas)
  • 300 gram buraków
  • po 200 gram kapusty, ziemniaków
  • po 100 gram cebuli, marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pęczek kopru
  • skyr lub śmietana do dekoracji

Źródło: vareni.cz

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz