Pyszna brokułowa zapiekanka z makrelą, oczywiście wędzoną, kozim twarożkiem, cukinią i porem.
Przygotowanie dania
Brokuła umyjcie, podzielcie na różyczki, ugotujcie w osolonej wodzie aż będzie al dente.
Cukinię umyjcie, pokrójcie w cieńkie półplasterki i obsmażcie na patelni i łyżce oleju.
Formę do zapiekania wysmarujcie olejem rzepakowym.
Na dnie rozłóżcie różyczki ugotowanego brokuła, następnie półplasterki obsmażonej cukini i kawałki wędzonej makreli.
Posypcie pokrojonym w cieńkie półplasterki porem.
W misce zmieszajcie jajka, kremowy serek, kawałki sera koziego, sól, pieprz.
Masą zalejcie formę z zapiekanką i pieczcie przez 40 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.
Lista zakupów Brokułowa zapiekanka z makrelą
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 10cm kawałek pora (biała część)
- 100 gram wędzonej makreli
- 100 gram koziego sera
- 2 jajka
- 150 gram kremowego serka
- pieprz sól
- szczypiorek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.