Dzisiaj proponujemy Wam szybkie w przygotowaniu, idealne na Święta Bożego Narodzenia, chałwowe brownie z pastą tahini i chałwą waniliową.
Przygotowanie brownie
W garnku roztopcie 200 gram masła. W kąpieli wodnej rozpuśćcie 200 gram gorzkiej czekolady. Przestudźcie. W misce utrzyjcie 4 jajka ze 150 gramami cukru. Następnie dodajcie roztopioną czekoladę i masło, wymieszajcie na gładką masę. Dodajcie 120 gram mąki, 30 gram kakao oraz szczyptę soli i ponownie wymieszajcie. Na koniec dodajcie 200 gram pokruszonej chałwy waniliowej. Całość jeszcze raz wymieszajcie.
Pieczenie
Masę przelejcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na powierzchni masy nałóżcie łyżeczką pastę tahini, i rozsmarujcie ją po masie czekoladowej. Pieczcie brownie przez 30min w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – chałwowe brownie
po 200 gram gorzkiej czekolady i masła
4 jajka
150 gram cukru
120 gram mąki
200 gram chałwy waniliowej
30 gram kakao
80 gram pasty tachini
Rada: w zależności od tego czy chcecie, aby Wasze brownie było bardziej lub mniej słodkie, możecie zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru w przepisie. Dodatkowo, jeżeli lubicie eksperymentować, możecie do masy dodać szczyptę chili w proszku, wtedy ciasto czekoladowe będzie lekko pikantne w smaku.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie. Inne ciekawe kulinarne tradycje i święta tu: klik.