Hamantasze to ciasteczka pieczone z okazji świętą Purim. W tym roku święto to wypada 9-10 marca. A więcej o historii Purim znajdziecie na stronie muzeum Polin w Warszawie: klik.
Hamantasze – ciasto
Przepisów na te ciasteczka jest wiele. Jedni robią je z ciasta kruchego, inni z mąki migdałowej. My zrobiliśmy je na dwa sposoby.
Hamantasze z mąką pełnoziarnistą i daktylami
Do miski wsyp 125 gram mąki pszennej pełnoziarnistej, następnie dodaj 50 gram masła i szczyptę soli, jedno żółtko oraz 50 gram cukru pudru. Na koniec wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.
Nadzienie z daktyli
W międzyczasie w rondelku rozgotuj pod przykryciem 100 gram daktyli z czterema łyżkami wody, szczyptą cynamonu oraz imbiru. Na koniec całość wystudź i zblenduj do uzyskania konsystencji musu.
Po upływie godziny wyciągnij ciasto z lodówki i odrywając po kawałku, formuj z niego małe kulki. Następnie rozplasz je i uformuj okrągłe placki. Na koniec na każdy placek nałóż sporą łyżkę daktylowego musu, po czym sklej ciasteczko w trzech miejscach, patrz zdjęcie poniżej.

Piecz ciasteczka w 180 stopniach, z termoobiegiem przez 15 do 20 minut.

Hamantasze z mąką kokosową oraz figami
Do miski wsyp 50 gram mąki kokosowej i 250 gram mąki pszennej białej. Następnie dodaj 65 gram cukru trzcinowego i szczyptę soli. Całość wymieszaj. Dodaj 115 gram masła, zimnego i startego na dużych oczkach tarki i ponownie wymieszaj. Wbij dwa jajka i zagnieć ciasto. Gładkie ciasto rozwałkuj na stolnicy, szklanką wytnij okrągłe placki. Na każdy placek nałóż sporą porcję konfitury z fig, po czym sklej ciasteczko w trzech miejscach, patrz zdjęcie poniżej.



Gotowe ciasteczka wstaw na 30 minut do lodówki. Gdy upłynie pół godziny wstaw ciasteczka do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, z termoobiegiem i piecz je przez około 15 minut.


Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.