Couscouse Royale

Couscouse Royale

Danie to Ładniejsza odkryła mieszkając w Paryżu – marokański Couscouse Royale dziś przed Wami.

Przygotowanie dania

Ciecierzycę zalejcie zimną wodą i zostawcie przez noc do namoczenia. Następnego dnia ugotujcie ją w tej samej wodzie, aż będzie miękka, odcedźcie.

Kaszę couscous zalejcie 120ml wrzątku, przykryjcie i odstawcie na 5 minut. Po tym czasie rozdrobnijcie grudki widelcem.

Kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i przełóżcie do miski. Dodajcie 5 łyżek oliwy z oliwek oraz po płaskiej łyżce słodkiej papryki i kuminu. Następnie sól, pieprz, całość dobrze wymieszajcie i odstawcie na kwadrans do lodówki.

Po tym czasie przełóżcie go do foremki, razem z marynatą i pieczcie 45 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Do rondelka przełóżcie pokrojoną w cieńkie półplasterki cebulę i rodzynki. Zalejcie 100ml wody, dodajcie pół łyżeczki cynamonu i gotujcie na wolnym ogniu aż powstanie gęsta konfiturka. Trwa to około 40 minut. Jeżeli woda za szybko wyparuje, dolejcie odrobinę.

Warzywa pokrójcie w większe kawałki. W osobnym garnku rozgrzejcie łyżkę oliwy, dodajcie marchew, ugotowaną ciecierzycę, sól, pieprz, po pół łyżwczki cynamonu, słodkiej papryki, kuminu, mielonego imbiru, kurkumy, kardamonu. Wymieszajcie i smażcie 3 minuty.

Następnie dodajcie pokrojoną cukinię i seler naciowy, wlejcie 200ml wody (lub bulionu), przykryjcie i gotujcie 10 minut.

Na koniec dodajcie pokrojone w ósemki pomidory, posiekaną natkę i kolendrę, doprawcie w razie potrzeby i gotujcie jeszcze 10 minut.

Podanie dania: do miseczki nałóżcie couscous, polejcie go wywarem i nałóżcie ugotowane warzywa. Na to upieczony kurczak a na wierzch konfiturka z cebuli i rodzynek.

Lista zakupów – Couscouse Royale

  • 100 gram kaszy couscous
  • 100 gram suchej ciecierzycy
  • 5 pałek z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 100 gram rodzynek
  • mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz, cynamon, słodka papryka, kumin, mielony imbir, kurkuma, kardamon
  • po 5 gałązek natki i kolendry

W oryginalnym przepisie powinny się tu jeszcze znaleźć pulpeciki z jagnięciny i pikantne kiełbaski Marquez, niestety Ładniejsza przegrała z systemem dostaw.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz