Cynamonwo-imbirowy bubble bread

Cynamonwo-imbirowy bubble bread

Jakie to dobre, słodkie, przyjemnie cynamonowe i imbirowe zarazem. Idealne do porannej kawy lub wieczorem z kubkiem ciepłego mleka. Taki właśnie jest nasz cynamonwo-imbirowy bubble bread!

Przygotowanie ciasta na chlebek

Do miski wsypcie mąkę pszenną, sól, dwie łyżki cukru trzcinowego oraz suche drożdże.

Dodajcie masło roztopione w mleku, wodę i przy pomocy haków (lub ręcznie) wyróbcie ciasto na jednolitą masę. U nas trwało to 15 minut. Ciasto będzie lepkie, luźne ale takie ma być. Przykryjcie je i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie w misce zmieszajcie cukier, cynamon i imbir.

Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia.

Z wyrośniętego ciasta odrywajcie po kawałku i formujcie kulki. Ciasto będzie lepić się do rąk ale to nie szkodzi, po czym każdą kulkę obtoczcie w mieszancie cukru, cynamonu i imbiru po czym ułóżcie obok siebie na blaszce.

Bubble bread pieczcie przez 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – cynamonwo-imbirowy bubble bread

  • 250 gram mąki pszennej tortowej
  • 4 gramy suchych drożdży
  • łyżka roztopionego masła
  • dwie łyżki mleka
  • 60 gram cukru trzcinowego
  • 3 łyżki cynamonu
  • łyżka imbiru w proszku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 150 ml ciepłej wody

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz