Za duże jemy gotowych słodyczy – pomyślała ładniejsza i zabrała się za tworzenie zamienników. I tak powstał słodko słony deser z kaszy jaglanej
Słodko słony deser z kaszy jaglanej
Będąc kiedyś na diecie pudełkowej zauważyliśmy, że bardzo często w fit deserach występuje kasza jaglana. Robi się z niej praktycznie wszystko: od puddingów, przez budyń i placuszki, po kremy i serniki. Postanowiliśmy więc poeksperymentować. A że w międzyczasie nasza kuchnia doczekała się robota kuchennego, to postanowione: będzie gotowane.
Składniki
Po pierwsze namoczcie w gorącej wodzie 100 gram suszonych daktyli. Niech się moczą całą noc. Następnego dnia zblendujcie je razem z wodą na gładki mus. Po drugie opłuczcie a następne ugotujcie 100 gram kaszy jaglanej w 400 ml mleka. Gotujcie aż kasza wchłonie całe mleko. Posłódzcie jedną łyżką brązowego cukru. Nastepnie po ostudzeniu zblendujcie.

Przygotowanie i podanie
Do czterech wysokich szklanek na spód nałóżcie po łyżce kaszki, a następnie mus z daktyli. Mus posypcie słonymi orzeszkami arachidowymi (100 gram na cały przepis). Na to ponownie kaszkę, znowu mus i tak dalej.
Z podanych składników wychodzą cztery porcje, każda po 381 kcal. Ale możecie wszystko podzielić na 8 porcji, przekładając składniki do mniejszych naczyń np. miseczek. Wtedy jedna porcja będzie miała tylko 190 kcal. Deser jest bardzo słodki i sycący, więc opcja mniejszych porcji będzie lepsza. Możecie też na dno naczynia dać spód z domowej nutelli i sucharków (przepis tu: klik). Ten sam, o którym pisaliśmy przy okazji musu chałwowego (jedna porcja to 84 kcal). Schłodzić.



Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.