Dziś na kolację dynia smażona w przyprawach,wcześniej upieczona, wymieszana z pikantnym chilli w płatkach i soli gruboziarnistej. Szybkie i pyszne danie, w sam raz na wieczór.
Przygotowanie dyni
Dynię umyjcie, zawińcie w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz), przełóżcie do formy do pieczenia i pieczcie 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Po tym czasie 9 gram obranego imbiru pokrójcie w grube plasterki, zawińcie w folię aluminiową i połóżcie obok dyni.
Całość pieczcie kolejne 30 minut.
Następnie wyciągnijcie dynię i imbir z piekarnika.
Dynię obierzcie ze skórki (dzięki pieczeniu powinna łatwo zejść) oraz wydrążcie z niej środek i pestki, po czym pokrójcie ją w kostkę.
Ponieważ w tym przepisie będziecie potrzebować jedynie 250 gram upieczonej dyni i 3 gramy imbiru, z reszty możecie przyrządzić np. pyszny krem z dyni z imbirem i paprykowymi grzankami.
Smażenie dyni
W misce zmieszajcie dynię z olejem, solą, pieprzem i przyprawami, po czym przełóżcie wszystko na rozgrzaną patelnię i smażcie mieszając, aż dynia zrumieni się z każdej strony. Smacznego!
Lista zakupów – dynia smażona w przyprawach
- 250 gram pieczonej dynii (120 kcal)
- jedna łyżeczka oleju rzepakowego (36 kcal)
- sól, pieprz
- po pół płaskiej łyżeczki chilli w płatkach lub pieprzu cayenne, suszonej natki, oregano, kuminu, słodkiej i wędzonej papryki