Jeść to by się jadło, gorzej z przygotowaniem. Dlatego proponujemy wam gołąbki dla leniwych które są tym, co tygryski lubią najbardziej.
Przygotowanie
Jedną główkę kapusty (u nas młoda, bo taka akurat była w sklepie) pokrójcie na cztery części, umyjcie i sparzcie we wrzątku. Wystarczy że potrzymacie ją minutę, dwie w garnku z gotującą się wodą. Następnie odsączcie i pokrójcie w drobną kostkę. Możecie też użyć do tego malaksera. My kroiliśmy ręcznie. Z kolei na patelni usmażcie jedną, dużą cebulę pokrojoną w kostkę. A w garnku ugotujcie 200 gram ryżu. U nas jaśminowy, bo taki akurat był pod ręką. Wszystkie wyżejprzygotowane składniki przesypcie do miski, dodajcie 500 gram mielonego mięsa i wymieszajcie. Następnie całość doprawcie solą, pieprzem i czerwoną, słodką papryką. Na koniec z powstałej masy formujcie kotleciki, nam wyszło około 15 sztuk po czym obsmażcie je na patelni z każdej strony.
Gołąbki dla leniwych – pieczenie
W rondelku podgrzejcie 700 ml passaty, doprawcie ją solą, pieprzem i oregano. Na koniec dodajcie 4 łyżeczki śmietanki 30% i wymieszajcie. Naczynie żaroodporne posmarujcie passatą i przełóżcie do niego gołąbki. Całość zalejcie pomidorowym sosem, przykryjcie i pieczcie 40 min w tempretaurze 180 stopni, bez termoobiegu.
Gołąbki dla leniwych – podanie
Podawajcie je polane sosem, który powinien zostać wam w rondelku. A same gołąbki możecie w kolejnych dniach śmiało podgrzewać na patelni, bez odpalania na nowo piekarnika.
Lista zakupów
główka kapusty
jedna cebula
200 gram ryżu
500 gram mielonego mięsa
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano
700 ml passaty
4 łyżki śmietanki 30%
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.