Co powiecie na imbirowo-miętowy szprycer? W sam raz na to upalne lato. Możecie go przygotować w wersji bezalkoholowej lub z białym półwytrawnym winem, ale jeden i drugi obowiązkowo z dużą ilością lodu i mięty.
Przygotowanie napoju
Cytryny obierzcie (nie wyrzucajcie obierek), imbir zetrzyjcie na tarce.
Do garnka wrzućcie umyte obierki z niewoskowanych cytryn. Dodajcie imbir. Wlejcie 100 ml zimnej wody i wymieszajcie. Całość zagotujcie, a po zagotowaniu gotujcie pod przykryciem jeszcze 5 minut, po czym odcedźcie wywar i wystudźcie. Gdy przestanie być gorący dodajcie miód i ponownie wymieszajcie.
Obrane cytryny zblendujcie na gładką masę, po czym przecedzcie.
W dzbanku zmieszajcie ze sobą imbirowy wywar, sok z cytryn, szklankę gazowanej wody. Chłódźcie napój w lodówce przez dwie godziny. Na koniec, przed podaniem, dodajcie białe wino, kostki lodu i listki mięty. Smacznego!
Lista zakupów – imbirowy szprycer
- 4 niewoskowane cytryny (kupicie je np. w Lidlu) (12 kcal)
- 3 cm kawałek imbiru (8 kcal)
- 3 łyżki miodu (120 kcal)
- szklanka wody gazowanej
- 100 ml białego półwytrawnego wina (82 kcal)
- listki mięty
- kostki lodu
Info: całość 222 kcal (bez wina 140 kcal), z otrzymanych proporcji otrzymacie dwie porcje imbirowo-miętowego szprycera, każda po 111 kcal (70 kcal bez wina).
W wersji bezalkoholowej, wystarczy pominąć dodanie białego wina.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Imbirowo-miętowy szprycer