Imbirowo-miętowy szprycer

Imbirowo-miętowy szprycer

Co powiecie na imbirowo-miętowy szprycer? W sam raz na to upalne lato. Możecie go przygotować w wersji bezalkoholowej lub z białym półwytrawnym winem, ale jeden i drugi obowiązkowo z dużą ilością lodu i mięty.

Przygotowanie napoju

Cytryny obierzcie (nie wyrzucajcie obierek), imbir zetrzyjcie na tarce.

Do garnka wrzućcie umyte obierki z niewoskowanych cytryn. Dodajcie imbir. Wlejcie 100 ml zimnej wody i wymieszajcie. Całość zagotujcie, a po zagotowaniu gotujcie pod przykryciem jeszcze 5 minut, po czym odcedźcie wywar i wystudźcie. Gdy przestanie być gorący dodajcie miód i ponownie wymieszajcie.

Obrane cytryny zblendujcie na gładką masę, po czym przecedzcie.

W dzbanku zmieszajcie ze sobą imbirowy wywar, sok z cytryn, szklankę gazowanej wody. Chłódźcie napój w lodówce przez dwie godziny. Na koniec, przed podaniem, dodajcie białe wino, kostki lodu i listki mięty. Smacznego!

Lista zakupów – imbirowy szprycer

  • 4 niewoskowane cytryny (kupicie je np. w Lidlu) (12 kcal)
  • 3 cm kawałek imbiru (8 kcal)
  • 3 łyżki miodu (120 kcal)
  • szklanka wody gazowanej
  • 100 ml białego półwytrawnego wina (82 kcal)
  • listki mięty
  • kostki lodu
    Info: całość 222 kcal (bez wina 140 kcal), z otrzymanych proporcji otrzymacie dwie porcje imbirowo-miętowego szprycera, każda po 111 kcal (70 kcal bez wina).

W wersji bezalkoholowej, wystarczy pominąć dodanie białego wina.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Imbirowo-miętowy szprycer

Dodaj komentarz