Irlandzka zupa Colcannon

Irlandzka zupa Colcannon

Gotowana z okazji dnia Świętego Patryka, przygotowywana z kapusty, ziemniaków i śmietany, z dużą ilością tymianku – irlandzka zupa Colcannon.

Przygotowanie dania

Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w kostkę.

Pory umyjcie i pokrójcie w cieńkie plasterki.

Kapustę posztkujcie w paski.

Ziemniaki obierzcie, nie krójcie.

W garnku, rozgrzejcie oliwę z oliwek. Dodajcie cebulę, czosnek i zmażcie aż się zeszkli, czyli około 5 minut.

Dodajcie pszatkowaną kapustę i pora, wymieszajcie, przykryjcie i duście 8 minut.

Następnie dodajcie przyprawy: sól, pieprz, tymianek, wlejcie 500ml wody (lub bulionu) wymieszajcie, przykryjcie i gotujcie przez kwadrans.

Na koniec dodajcie ziemniaki, przykryjcie i gotujcie, aż zmiękna, czyli kolejne 20 minut. Przed podaniem zupy wmieszajcie śmietanę i poszatkowaną dymkę.

Lista zakupów – Irlandzka zupa Colcannon

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 pory
  • mała młoda kapusta
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 6 małych ziemniaczków
  • dymka
  • 125ml śmietany

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz