Pieczona brukselka z parmezanem

Pieczona brukselka z parmezanem

Pyszna pieczona brukselka z parmezanem i wędzoną papryką. Świetna przekąska lub przystawka na imprezę.

Przygotowanie dania

Brukselkę umyjcie, oderwijcie zewnętrzne liście i ugotujcie w osolonej wodzie. 10 minut od momentu zagotowania powinno wystarczyć.

Odcedźcie, lekko odciśnijcie i przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Widelcem delikatnie rozgniećcie brukselki.

Skropcie je oliwą z oliwek, dobrze wymieszajcie, żeby oliwa równomiernie pokryła warzywa.

Posypcie słodką i wędzoną papryką, tartym parmezanem (lub innym serem jaki macie), wstawcie do nagrzanego piekarnik i pieczcie przez 20 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów Pieczona brukselka z parmezanem

450gr brukselki

  • 25gr parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz