Pudding chlebowy

Pudding chlebowy

Podobno ulubione śniadanie księżnej Diany, to właśnie pudding chlebowy. Maślany i słodki, z dodatkiem namoczonych w rumie rodzynek. Pyszny.

Przygotowanie dania

Rodzynki zalejcie rumem i odstawcie do namoczenia.

Chałkę pokrójcie w kromki 1 cm grubości, tak by w sumie mieć 16 kromek. Możecie pokroić jedną dużą chałkę, ja użyłam dwóch małych, każdą krojąc na 8 kromek.

Każdą z kromek posmarujcie z jednej strony masłem, i złóżcie z powrotem w chałkę (tak jak robi się to na przykład z bagietką czosnkową z piekarnika czy grilla).

Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem. Włóżcie do niego swoje chałki i posypcie namoczonymi w rumie rodzynkami.

Mleko, jajka, śmietankę ubijcie mikserem, powstałą masą zalejcie chałki.

Cukier zmieszajcie z cynamonem i posypcie nim chałki.

Naczynie przykryjcie czymś, co pozwoli Wam docisnąć w nim chałki do 10 minutowego namoczenia się, następnie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie chlebowy pudding przez 50 minut, w 160 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – Pudding chlebowy

  • 16 kromek chałki (2 małe chałki)
  • 50gr masła
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 jajka
  • 500ml mleka 3,2%
  • 100ml śmietanki kremówki

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Jedna myśl na temat “Pudding chlebowy

Dodaj komentarz