Kaczka w wiśniówce

Kaczka w wiśniówce

Przepyszne danie, kaczka w wiśniówce, a dokładniej w marynacie z cynamonu, miodu i wiśniówki.

Przygotowanie dania

Filety z kaczki umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i ostrym nożem ponacinajcie skórę.

W naczyniu żaroodpornym zmieszajcie oliwę z oliwek, wiśniówkę, cynamon, miód, pieprz cayenne. Do mieszania najlepiej użyć trzepaczki, żeby miód i pozostałe składniki dobrze się połączyły.

Dodajcie filety z kaczki, wymieszajcie by marynata porządnie pokryła mięso z każdej strony, po czym ułóżcie je stroną ze skóra do góry. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na całą noc, żeby kaczka porządnie się zamarynowała.

Następnego dnia wyciągnijcie mięso z lodówki i zostawcie na blacie na 30 minut by nabrało temperatury pokojowej.

Rozgrzejcie patelnię grillową i obsmażcie na niej filety z kaczki z każdej strony, po 3-4 minuty.

Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni, kaczkę przełóżcie z powrotem do marynaty, przykryjcie i pieczcie pod przykryciem godzinę, bez termoobiegu.

Lista zakupów Kaczka w wiśniówce

  • 2 filety z kaczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wisniówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz