Danie kuchni toskańskiej, klopsiki z selera i ziemniaków, z dodatkiem boczku, znane jako polpette alla pratese.
Przygotowanie dania
Ziemniaki umyjcie, nie obierajcie, w całości ugotujcie w osolonej wodzie aż będą miękkie.
Odcedźcie, obierzcie ze skórki i ugniećcie na papkę.
Gałązki selera naciowego umyjcie, pokrójcie w kostkę i razem z liśćmi gotujcie w osolonej wodzie przez 30 minut, aż seler będzie miękki. Odcedźcie, przestudźcie, poszatkujcie nożem na mniejsze kawałki.
Boczek pokrójcie w kostkę.
Rodzynki namoczcie we wrzątku (10 minut), odcedźcie i posiekajcie na grubsze kawałki razem z orzechami nerkowca.
W misce zmieszajcie utłuczone ziemniaki, poszatkowany seler naciowy, pokrojony w kostkę boczek, rodzynki i nerkowce.
Dodajcie jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, dwie łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i wyróbcie gładką masę.
Z powstałej masy uformujcie pulpeciki.
Następnie obtoczcie je w niewielkiej ilości mąki i smażcie na oliwie, aż z każdej strony będą rumiane, po czym przykryjcie patelnię i duście je jeszcze przez 10 minut.
Do pulpecików dobrze sprawdzi się gęsty sos pomidorowy albo ragu.
Lista zakupów – Klopsiki z selera i ziemniaków:
- 4 średnie ziemniaki
- 7 gałązek selera naciowego
- 60 gram wędzonego boczku
- 3 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta gałki muszkatołowej
- po 10 gram nerkowców i rodzynek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- mąka pszenna
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.