Klopsiki z selera i ziemniaków

Klopsiki z selera i ziemniaków

Danie kuchni toskańskiej, klopsiki z selera i ziemniaków, z dodatkiem boczku, znane jako polpette alla pratese.

Przygotowanie dania

Ziemniaki umyjcie, nie obierajcie, w całości ugotujcie w osolonej wodzie aż będą miękkie.

Odcedźcie, obierzcie ze skórki i ugniećcie na papkę.

Gałązki selera naciowego umyjcie, pokrójcie w kostkę i razem z liśćmi gotujcie w osolonej wodzie przez 30 minut, aż seler będzie miękki. Odcedźcie, przestudźcie, poszatkujcie nożem na mniejsze kawałki.

Boczek pokrójcie w kostkę.

Rodzynki namoczcie we wrzątku (10 minut), odcedźcie i posiekajcie na grubsze kawałki razem z orzechami nerkowca.

W misce zmieszajcie utłuczone ziemniaki, poszatkowany seler naciowy, pokrojony w kostkę boczek, rodzynki i nerkowce.

Dodajcie jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, dwie łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz i wyróbcie gładką masę.

Z powstałej masy uformujcie pulpeciki.

Następnie obtoczcie je w niewielkiej ilości mąki i smażcie na oliwie, aż z każdej strony będą rumiane, po czym przykryjcie patelnię i duście je jeszcze przez 10 minut.

Do pulpecików dobrze sprawdzi się gęsty sos pomidorowy albo ragu.

Lista zakupów – Klopsiki z selera i ziemniaków:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 7 gałązek selera naciowego
  • 60 gram wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • po 10 gram nerkowców i rodzynek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • mąka pszenna

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz