Kofty z mielonej wołowiny

Kofty z mielonej wołowiny

Szaszłyki z mielonej wołowiny, z dodatkiem aromatycznych przypraw – mielonego kuminu, cynamonu – formowane na patyczkach, oto proste i bardzo smaczne kofty z mielonej wołowiny.

Przygotowanie

Natkę umyjcie i drobno poszatkujcie, najdrobniej jak się da.

Tak samo cebulę obierzcie ją i drobno, najdrobniej pokrójcie.

W misce zmieszajcie mielone mięso wołowe z poszatkowaną wcześniej natką i cebulą.

Dodajcie jajko, sól, mielony kumin, pieprz cayenne, kurkumę, cynamon oraz mielone ziele angielskie.

Całość porządnie wymieszajcie.

Następnie odrywajcie po kawałku mięsa z przyprawami i ugniatajcie je na patyczkach do szaszłyków, formując małe kiełbaski.

Im mniej mięsa w jednej porcji, tym lepiej będzie przyklejać się do patyczka.

Smażcie na patelni grillowej z każdej strony, przy odwracaniu pomaga szpatułka.

Podawajcie z pieczonymi warzywami – batatem, pieczarkami, cukinią i sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, soku z cytryny i poszatkowanych kilku gałązek kolendry. Możecie też ugotować ryż, kaszę kuskus, albo podać kofty z pitą. Co kto lubi. Tym razem Ładniejsza podała je z pieczonymi warzywami i sosem z jogurtu greckiego.

Lista zakupów – Kofty z mielonej wołowiny

  • 500gr mielonej wołowiny
  • jajko
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • po łyżeczce kuminu i kurkumy
  • po 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, cynamonu, mielonego ziela angielskiego
  • sól

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz