Szaszłyki z mielonej wołowiny, z dodatkiem aromatycznych przypraw – mielonego kuminu, cynamonu – formowane na patyczkach, oto proste i bardzo smaczne kofty z mielonej wołowiny.
Przygotowanie
Natkę umyjcie i drobno poszatkujcie, najdrobniej jak się da.
Tak samo cebulę obierzcie ją i drobno, najdrobniej pokrójcie.
W misce zmieszajcie mielone mięso wołowe z poszatkowaną wcześniej natką i cebulą.
Dodajcie jajko, sól, mielony kumin, pieprz cayenne, kurkumę, cynamon oraz mielone ziele angielskie.
Całość porządnie wymieszajcie.
Następnie odrywajcie po kawałku mięsa z przyprawami i ugniatajcie je na patyczkach do szaszłyków, formując małe kiełbaski.
Im mniej mięsa w jednej porcji, tym lepiej będzie przyklejać się do patyczka.
Smażcie na patelni grillowej z każdej strony, przy odwracaniu pomaga szpatułka.
Podawajcie z pieczonymi warzywami – batatem, pieczarkami, cukinią i sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, soku z cytryny i poszatkowanych kilku gałązek kolendry. Możecie też ugotować ryż, kaszę kuskus, albo podać kofty z pitą. Co kto lubi. Tym razem Ładniejsza podała je z pieczonymi warzywami i sosem z jogurtu greckiego.
Lista zakupów – Kofty z mielonej wołowiny
- 500gr mielonej wołowiny
- jajko
- 6 gałązek natki pietruszki
- 1/2 cebuli
- po łyżeczce kuminu i kurkumy
- po 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, cynamonu, mielonego ziela angielskiego
- sól
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.