Tę zupę, krem z buraków i batatów, czy też buraczankę ziemniaczaną można przygotować w wersji wege lub nie. Wszystko zależy od tego, jakiego bulionu użyjecie. My użyliśmy wody, i wyszło smacznie.
Przygotowanie
W garnku ugotujcie obrane i pokrojone w kostkę warzywa – 1/2 kg buraków i 1 batat. Buraki możecie pokroić drobniej niż batata, ten drugi ugotuje się znacznie szybciej. Następnie gdy warzywa będą już miękkie, odcedzcie je i odłóżcie na bok. Do drugiego garnka wlejcie oliwę i zeszklijcie na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajcie pół łyżeczki kuminu i smażcie minutę, dwie aż poczujecie zapach przyprawy. Dodajcie warzywa, wymieszajcie je z cebulą i kuminem. Całość doprawcie solą i pieprzem, zalejcie litrem bulionu (lub wody) i gotujcie aż buraki zmiękną. Na koniec ugotowaną zupę zblendujcie.
Krem z buraków i batatów – podanie
Tę zupę, krem z buraków i batatów, czy też buraczanką ziemniaczaną, możecie podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Zamiast jajka możecie dodać do niej uprażone na patelni pestki dyni, słonecznika a nawet orzechy. Albo sięgnąć np. po ser feta.
Lista zakupów
1/2 kg buraków
1 batat
1 cebula
3 jajka (opcjonalnie)
1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego, może też być woda)
oliwa, kumin, sól, pieprz
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.