Domowe, pieczone w piekarniku, aromatyczne dzięki przy kreolskie kiełbaski z wołowiny.
Przygotowanie kiełbasek
W misce zmieszajcie mięso mielone z jajkiem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą kreolską.
Mięsną masę schłódźcie w lodóce przez 4-5 godzin.
Po tym czasie kratkę do pieczenia wyłóżcie papierem.
Z mięsnej masy zwilżonymi dłońmi uformujcie cieńkie kiełbaski i układajcie je na kratce do pieczenie.
Posmarujcie je olejem rzepakowym i pieczcie przez 30 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Po upieczeniu kiełbaski powinny być ładnie brązowe.
Dobrze smakują solo jak i ze świeżymi warzywami na przykład sałatką z drobno posiekanej sałaty rzymskiej, pomidorków koktajlowych, oliwy z oliwej i octu winnego. Możecie też podać je zawinięte w placki tortilli lub chlebki pita, obowiązkowo z dodatkiem sałaty, pomidora, zielonego ogórka i sosu czosnkowego lub sosu tzatziki.
Lista zakupów – Kreolskie kiełbaski z wołowiny
- 400 gram mielonej wołowiny
- jajko
- ząbek czosnku
- łyżka przyprawy kreolskiej
Rada: jeżeli nie macie gotowej przyprawy, użyjcie mielonego kuminu, słodkiej i ostrej papryki, pieprzu cayenne, suszonego lubczyku i natki, soli, tymianku, granulowanego czosnku, oregano.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.