Kreolskie kiełbaski z wołowiny

Kreolskie kiełbaski z wołowiny

Domowe, pieczone w piekarniku, aromatyczne dzięki przy kreolskie kiełbaski z wołowiny.

Przygotowanie kiełbasek

W misce zmieszajcie mięso mielone z jajkiem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą kreolską.

Mięsną masę schłódźcie w lodóce przez 4-5 godzin.

Po tym czasie kratkę do pieczenia wyłóżcie papierem.

Z mięsnej masy zwilżonymi dłońmi uformujcie cieńkie kiełbaski i układajcie je na kratce do pieczenie.

Posmarujcie je olejem rzepakowym i pieczcie przez 30 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Po upieczeniu kiełbaski powinny być ładnie brązowe.

Dobrze smakują solo jak i ze świeżymi warzywami na przykład sałatką z drobno posiekanej sałaty rzymskiej, pomidorków koktajlowych, oliwy z oliwej i octu winnego. Możecie też podać je zawinięte w placki tortilli lub chlebki pita, obowiązkowo z dodatkiem sałaty, pomidora, zielonego ogórka i sosu czosnkowego lub sosu tzatziki.

Lista zakupów – Kreolskie kiełbaski z wołowiny

  • 400 gram mielonej wołowiny
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • łyżka przyprawy kreolskiej
    Rada: jeżeli nie macie gotowej przyprawy, użyjcie mielonego kuminu, słodkiej i ostrej papryki, pieprzu cayenne, suszonego lubczyku i natki, soli, tymianku, granulowanego czosnku, oregano.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz