Krewetki z gruszką

Krewetki z gruszką

Dziś w naszej kuchni goszczą krewetki, które Ładniejsza postanowiła połączyć z owocami i tak powstały nasze krewetki z gruszką. Do tego makaron ryżowy i gotowe!

Przygotowanie makaronu

Ryżowy makaron przygotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U nas polegało to na namoczeniu go w zimnej wodzie przez 4 minuty, a następnie gotowaniu 6 minut w nieosolonej wodzie.

Przygotowanie dania

Krewetki umyjcie, odetnijcie głowy, usuńcie pancerzyki i nóżki oraz jelitko (nacinąjąc grzbiet krewetki i wyciągając je nożem).

Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie drobno pokrojoną papryczkę chilli, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszajcie i smażcie minutę.

Dodajcie przyprawę curry, wymieszajcie i smażcie minutę.

Następnie dodajcie obraną gruszkę, pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszajcie, doprawcie solą i smażcie od czasu do czasu mieszając, aż miąższ gruszki się rozpadnie tworząc sos.

Na koniec dodajcie krewetki i smażcie je z każde strony po 1,5 minuty, oraz ugotowany makaron. Całość posypcie poszatkowanymi ziołami – tymiankiem i kolendrą.

Lista zakupów – krewetki z gruszką

  • 250 gra, krewetek tygrysich (około 14 sztuk)
  • 100 gram suchego makaronu ryżowego (szerokie wstążki)
  • 1 gruszka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • dwa ząbki czosnku
  • 2cm kawałek papryczki chilli (bez pestek)
  • 2cm kawałek imbiru
  • pół łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • sól
  • po 4 gałązki świeżego tymianku i kolendry

Inne nasze przepisy na krewetki tu: Morskie smakołyki – pieczony łosoś tuńczyk i krewetki

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz