Dziś w naszej kuchni goszczą krewetki, które Ładniejsza postanowiła połączyć z owocami i tak powstały nasze krewetki z gruszką. Do tego makaron ryżowy i gotowe!
Przygotowanie makaronu
Ryżowy makaron przygotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U nas polegało to na namoczeniu go w zimnej wodzie przez 4 minuty, a następnie gotowaniu 6 minut w nieosolonej wodzie.
Przygotowanie dania
Krewetki umyjcie, odetnijcie głowy, usuńcie pancerzyki i nóżki oraz jelitko (nacinąjąc grzbiet krewetki i wyciągając je nożem).
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie drobno pokrojoną papryczkę chilli, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszajcie i smażcie minutę.
Dodajcie przyprawę curry, wymieszajcie i smażcie minutę.
Następnie dodajcie obraną gruszkę, pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszajcie, doprawcie solą i smażcie od czasu do czasu mieszając, aż miąższ gruszki się rozpadnie tworząc sos.
Na koniec dodajcie krewetki i smażcie je z każde strony po 1,5 minuty, oraz ugotowany makaron. Całość posypcie poszatkowanymi ziołami – tymiankiem i kolendrą.
Lista zakupów – krewetki z gruszką
- 250 gra, krewetek tygrysich (około 14 sztuk)
- 100 gram suchego makaronu ryżowego (szerokie wstążki)
- 1 gruszka
- łyżka oliwy z oliwek
- dwa ząbki czosnku
- 2cm kawałek papryczki chilli (bez pestek)
- 2cm kawałek imbiru
- pół łyżeczki przyprawy curry w proszku
- sól
- po 4 gałązki świeżego tymianku i kolendry
Inne nasze przepisy na krewetki tu: Morskie smakołyki – pieczony łosoś tuńczyk i krewetki
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.