Dziś na obiad kurczak z patelni w bulionie dashi i sosie z pasty miso, penaut butter i mleczka kokosowego. Kuchnia japońska: kurczak w miso.
Przygotowanie bulionu dashi
Do garnka wlejcie 250ml wody, dodajcie bulion dashi w proszku i zagotujcie.
Zostawcie garnek z ognia, dodajcie pastę miso, sos sojowy, mirin i mieszajcie aż miso się rozpuści.
Przygotowanie dania
Na patelnię wlejcie olej, dodajcie pokrojonego w cieńkie plasterki kurczaka i smażcie 2 minuty mieszając.
Wlejcie przygotowany wcześniej bulion dashi, wymieszajcie i gotujcie do zredukowania się bulionu o 2/3.
Następnie dodajcie pastę miso. Mieszając zacznijcie rozpuszczać ją w bulionie.
Gdy się rozpuści wmieszajcie penaut butter (słone masło orzechowe, gładkie, bez kawałków orzechów). Dodajcie mleczko kokosowe (gęstą część) i ponownie zacznijcie mieszać aż wszyatko ładnie się rozpuści.
Lista zakupów – kuchnia japońska: krewetki w miso
- 250ml wody
- 1 gram bulionu dashi w proszku
- po 1/2 łyżeczki pasty miso, mirinu, sosu sojowego
- 2 pojedyńcze filety z kurczaka
- łyżka pasty miso
- łyżeczka penaut butter
- dwie łyżki gęstego mleczka kokosowego
Danie podawajcie z ryżem krótkoziarnistym (sposób ugotwania tu: klik) i japońskimi kiszonkami (klik).
Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Kuchnia japońska: kurczak w miso- źródła: „Gaijin gotuje” I.Orkin, Ch. Ying, „Prawdziwa kuchnia japońska” S. Sakai.