Kuchnia japońska: kurczak w miso

Kuchnia japońska: kurczak w miso

Dziś na obiad kurczak z patelni w bulionie dashi i sosie z pasty miso, penaut butter i mleczka kokosowego. Kuchnia japońska: kurczak w miso.

Przygotowanie bulionu dashi

Do garnka wlejcie 250ml wody, dodajcie bulion dashi w proszku i zagotujcie.

Zostawcie garnek z ognia, dodajcie pastę miso, sos sojowy, mirin i mieszajcie aż miso się rozpuści.

Przygotowanie dania

Na patelnię wlejcie olej, dodajcie pokrojonego w cieńkie plasterki kurczaka i smażcie 2 minuty mieszając.

Wlejcie przygotowany wcześniej bulion dashi, wymieszajcie i gotujcie do zredukowania się bulionu o 2/3.

Następnie dodajcie pastę miso. Mieszając zacznijcie rozpuszczać ją w bulionie.

Gdy się rozpuści wmieszajcie penaut butter (słone masło orzechowe, gładkie, bez kawałków orzechów). Dodajcie mleczko kokosowe (gęstą część) i ponownie zacznijcie mieszać aż wszyatko ładnie się rozpuści.

Lista zakupów – kuchnia japońska: krewetki w miso

  • 250ml wody
  • 1 gram bulionu dashi w proszku
  • po 1/2 łyżeczki pasty miso, mirinu, sosu sojowego
  • 2 pojedyńcze filety z kurczaka
  • łyżka pasty miso
  • łyżeczka penaut butter
  • dwie łyżki gęstego mleczka kokosowego

Danie podawajcie z ryżem krótkoziarnistym (sposób ugotwania tu: klik) i japońskimi kiszonkami (klik).

Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Kuchnia japońska: kurczak w miso- źródła: „Gaijin gotuje” I.Orkin, Ch. Ying, „Prawdziwa kuchnia japońska” S. Sakai.

Dodaj komentarz