Kuchnia japońska: omlet omuraisu

Kuchnia japońska: omlet omuraisu

Zacznijmy od japońskiego śniadania, czyli omletu omuraisu. Kuchnia japońska: omlet omuraisu, z ryżem i keczupem (sic!), odrobiną sezamu i szalotki.

Przygotowanie omletu

Jajka, mleko i olej rozbełtajcie widelcem w misce i odstawcie na chwilę na bok.

Na patelni podsmażcie poszatkowaną cebulę, gdy zacznie się rumienić dodajcie ugotowany dzień wcześniej ryż krótkoziarnisty, keczup oraz sos sojowy. Smażcie całość około 5 minut, od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliło.

Na nową, czystą patelnię przelejcie masę jajeczną.

Gdy zacznie się ścinać, posypcie omlet tartym żółtym serem i smażcie jeszcze minutę.

Następnie ułóżcie na nim usmażony osobno ryż, na środku rozciągając go na boki i smażcie kolejną minutę.

Na koniec boki omletu zacznijcie zwijać do środka, by zakryć ryżowy farsz, po czym delikatnie zsuńcie omlet na talerz.

Posypcie go uprażonymi ziarnami sezamu, poszatkowaną szalotką i polejcie z wierzchu kolejną porcją keczupu. Smacznego.

Lista zakupów – Kuchnia japońska: omlet omuraisu

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyżki keczupu
  • łyżka sosu sojowego
  • 50 gram ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • łyżeczka prażonych ziaren sezamu

Rada: by udało się Wam łatwo złożyć omlet musicie trzymać się proporcji podanych w przepisie. Dodanie większej ilości mleka spowoduje, że omlet będzie zbyt cieńki i przywrze do patelni przez co nie uda się Wam go złożyć. Jeśli chodzi o keczup, użyjcie pikantnego np. Pudliszki. Heinz się nie sprawdzi, jest zbyt słodki i sprawia, że danie robi się mdłe.

Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu:

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz