Kuchnia koreańska: surówki

Kuchnia koreańska: surówki

Po kiszonkach kimchi, drugim popularnym dodatkiem do dań są świeże surówki. Poniżej znajdziecie cztery przepisy na te chrupiące pyszności. Kuchnia koreańska: surówki.

Surówka colesław po koreańsku

Lista zakupów:

  • ćwiartka białej kapust
  • 5cm kawałek pokrojonego w słupki pora
  • dwie pokrojone w słupki marchewki
  • łyżka papryki gochugaru
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3cm kawałek imbiru starty na tarce
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka octu
  • dwie łyżki oleju sezamowego

Kapustę umyjcie, poszatkujcie, przełóżcie do miski, dodajcie por i marchewkę, wymieszajcie.

W miseczce zmieszajcie mieloną paprykę, czosnek, imbir, sól, cukier, ocet, olej sezamowym. Wymieszajcie, dodajcie do miski z kapustą, ponownie wszystko wymieszajcie i gotowe. Surówkę przechowujcie w lodówce, można ją jeść do tygodnia.

Surówka z ogórków (oi namul) – ulubiona Silniejszego

Lista zakupów:

  • ogórek szklarniowy
  • 3cm kawałek poszatkowanego pora
  • pół łyżki cukru
  • po łyżeczce octu ryżowego, soli, papryki gochugaru

Ogórka umyjcie, nie obierajcie, pokrójcie w cieńkie plasterki.

Dodajcie poszatkowanego pora, cukier, sól, ocet ryżowy i paprykę. Wymieszajcie, odstawcie na pół godziny.

Surówka ze szpinaku (shigumchi namul)

Lista zakupów:

  • 100 gram szpinaku baby
  • 1/4 łyżki soli
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 5cm posiekany kawałek pora

Szpinak umyjcie, zalejcie wrzątkiem, następnie zimną wodą, odcedźcie, mocno wyciśnijcie, posiekajcie i przełóżcie do miski.

Dodajcie sól, por, olej sezamowy, wymieszajcie, smacznego.

Surówka z białej rzodkiewki (moo namul) – ulubiona Silniejszego

Lista zakupów:

  • 350 gram obranej białej rzodkwi
  • 5cm poszatkowanego pora
  • ząbek czosnku
  • pół łyżki soli
  • łyżka oleju sezamowego

Rzodkiew pokrójcie w słupki, zalejcie wodą i od momentu zagotowania gotujcie 10 minut.

Odcedźcie, dodajcie sól, czosnek, por i olej sezamowy, wymieszajcie, ponownie podgrzejcie.

Surówkę można jeść na ciepło i zimno.

Więcej o kuchni koreańskiej (m.in. o daniach i przyprawach) przeczytacie tu: Cała prawda o kuchni koreańskiej.

Zakupy zrobicie tu: My Korea – Shop & Bistro.

Kuchnia koreańska: surówki – źródła: „Korea. Nie tylko kimchi” Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz