Dziś na obiad kuchnia północno afrykańska – koshari – danie wegetariańskie z Egiptu. Wzięło się ono stąd, że z powodu koronawirusa pobliskie sklepy wzięły i opustoszały. Do kupienia Silniejszy miał całe nic. A o mięsie można było tylko pomarzyć. Na szczęście składniki jakie są potrzebne do przygotowania koshari macie w domu zawsze. To co, gotujemy?
Sos – kuchnia północno afrykańska – koshari
Na patelni zkarmelizujcie dwie cebule pokrojone w pióra z sześcioma łyżkami oleju i szczyptą soli. Gdy cebula ściemnieje przełóżcie ją do miseczki. Na patelnię wsypcie sześć pokrojonych ząbków czosnku, smażcie dwie minuty. Dodajcie puszkę pomidorów razem z ich sokiem oraz sól. Dolejcie 150 ml wody i smażcie do odparowania wody. Gdy sos zgęstnieje doprawcie go łyżeczką chilli i dwoma łyżkami białego octu winnego. Jeżeli nie lubicie bardzo kwaśnych potraw, dajcie jednak łyżeczek octu. Przełóżcie do osobnego naczynia.
Ryż
Na tej samej patelni, na łyżce oleju podsmażcie 200 gram białego ryżu długoziarnistego. Dodajcie po dwie łyżeczki mielonego kuminu i cynamonu. Następnie doprawcie solą. Na koniec wlejcie 300 ml wrzątku i duście pod przykryciem, aż ryż zmięknie. Od czasu do czasu przemieszajcie ryż, żeby się nie przypalił. Jeżeli zbyt szybko wchłonie wodę, uzupełnijcie ją. Dodatkowo, zamiast wody możecie użyć bulionu warzywnego.
Soczewica z makaronem
Do garnka wsypcie 180 gram brązowej soczewicy, zalejcie ją wodą i doprawcie solą. Gotujcie 10 minut. Po tym czasie dosypcie do garnka 150 gram drobnego makaronu kolanka i gotujcie kolejne 8 minut. Gdy mskaron wchłonie wodę, wymieszajcie wszystko razem i odstawcie w ciepłe miejsce.
Podanie – kuchnia północno afrykańska – koshari
Powyższych składniki się nie miesza. To nie jest danie jednogarnkowe. Dlatego na talerzy ułóżcie warstwami, lub obok siebie porcję ryżu, makaronu z soczewicą i sosu. Całości posypcie karmelizowaną cebulką. Smacznego!
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.