Kurczak w czerwonym winie

Kurczak w czerwonym winie

Chociaż powszechnie uważa się, że do drobiu pasuje jedynie białe wino, tym przepisem postanowiliśmy złamać tę zasadę, tak powstał kurczak w czerwonym winie.

Przygotowanie dania

Pałki z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikem i przełożyć do miski

Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w grube półplasterki, dodać do mięsa, wymieszać.

Następnie doprawić solą, pieprzem, cynamonem, gałka muszkatołową, wlać czerwone wytrawne wino. Porządnie wszystko wymieszać, przykryć i wstawić na noc do lodówki, żeby mięso się zamarynowało.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, czosnek i boczek pokrojone w kostkę, smażyć aż cebula się zeszkli.

Dodać kawałki zamarynowanego kurczaka, odsączone z marynaty i smażyć z każdej strony przez 10 minut.

Następnie dodać mąkę pszenną, przykryć patelnię i dusić kurczaka na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu podlewając resztką marynaty.

Lista zakupów – Kurczak w czerwonym winie

  • 1/2kg pałek z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 50 gram wędzonego boczku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • po pół płaskiej łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 250ml czerwonego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka mąki pszennej
    Do tego dania idealnie sprawdzą się tłuczone ziemniaki, pieczone warzywa korzeniowe oraz sałatka ze świeżyć warzyw np. roszponki, sałaty i pomidorków koktajlowych.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz