Chociaż powszechnie uważa się, że do drobiu pasuje jedynie białe wino, tym przepisem postanowiliśmy złamać tę zasadę, tak powstał kurczak w czerwonym winie.
Przygotowanie dania
Pałki z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikem i przełożyć do miski
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w grube półplasterki, dodać do mięsa, wymieszać.
Następnie doprawić solą, pieprzem, cynamonem, gałka muszkatołową, wlać czerwone wytrawne wino. Porządnie wszystko wymieszać, przykryć i wstawić na noc do lodówki, żeby mięso się zamarynowało.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, czosnek i boczek pokrojone w kostkę, smażyć aż cebula się zeszkli.
Dodać kawałki zamarynowanego kurczaka, odsączone z marynaty i smażyć z każdej strony przez 10 minut.
Następnie dodać mąkę pszenną, przykryć patelnię i dusić kurczaka na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu podlewając resztką marynaty.
Lista zakupów – Kurczak w czerwonym winie
- 1/2kg pałek z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 50 gram wędzonego boczku
- cebula
- ząbek czosnku
- po pół płaskiej łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
- 250ml czerwonego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz,
- łyżeczka mąki pszennej
Do tego dania idealnie sprawdzą się tłuczone ziemniaki, pieczone warzywa korzeniowe oraz sałatka ze świeżyć warzyw np. roszponki, sałaty i pomidorków koktajlowych.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.