Danie to, makaron z ziołowym pesto dobrze sprawdza się w upalne dni, gdy ochota na ciężkie mięsne dania przeminęła. Jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. W zależności który składnik do pesto lubicie najbardziej, dodajcie go najwięcej z całej listy ziół i przypraw.
Przygotowanie makaronu z pesto
Wszystkie składniki wrzućcie do blendera i zmiksujcie na gładką masę.
Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a gdy czas gotowania będzie zbliżał się ku końcowi, odmierzcie z garnka pół chochli gotującej się wody spod makaronu.
Na patelnię wlejcie odrobinę oliwy z oliwek, przełóżcie na nią swoje zblendowane pesto i zacznijcie smażyć na wolnym ogniu mieszając.
Po 2 minutach dodajcie pół chochli wody spod makaronu, wymieszajcie i dalej smażcie aż woda zredukuje się o połowę.
Następnie łyżką cedzakową odłówcie z garnka ugotowany al dente makaron i bez przelewania go zimną wodą przełóżcie na patelnię. Całość porządnie wymieszajcie, smażcie z minutę, dwie i gotowe.
Danie możecie posypać tartym parmezanem, poszatkowanymi listkami świeżej bazylii lub pokrojonymi w ósemki pomidorkami koktajlowymi.
Lista zakupów – Makaron z ziołowym pesto
- liście bazylii z całego małego krzaczka
- igiełki z jednej gałązki rozmarynu
- pęczek natki pietruszki
- 6 liści mięty
- 4 pomidorki koktajlowe
- ząbek czosnku
- starta skórka z połowy małej cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- makaron
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.