W tym roku wakacje raczej biedne – podróże okrojone do minimum a jak już, to raczej po Polsce, albo zastąpione wielogodzinnymi spacerami po okolicy. Dlatego z dużym sentymentem wspominamy Maltę, a raczej Silniejszy wspomina, Ładniejsza bardziej tęskni jednak za Maderą, ale o tym innym razem. Teraz jednak Malta – co i gdzie zjeść.
Bo jak już będzie można ruszyć się gdzieś dalej, bez ryzyka utknięcia w hotelowym pokoju na dwa tygodnie, to proponujemy Wam właśnie tę wyspę! A w międzyczasie poczytajcie sobie, co tam można zobaczyć i zjeść.
Kuchnia Maltańska – wstęp do podróży kulinarnej
Zacznijmy może od kuchni. W tym wpisie znajdziecie listę produktów, potraw i przysmaków, których będąc na Malcie trzeba spróbować… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Miejscowość Sliema
Restauracja Army & Navy
Ftira to flagowa przekąska na Malcie. Naczytaliśmy się o niej jeszcze przed wylotem z Polski. To znaczy Ładniejsza się naczytała, bo Silniejszy czytał o muzeach… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Miejscowości Bugibba i St Paul’s Bay
The Corner Cafe
Warto dodać, że Malta to też kuchnia brytyjska. Podczas jednego ze spacerów po okolicy natrafiliśmy na znajdującą się na uboczu knajpkę – The Corner Cafe, mieszczącą się w jednej z uliczek prowadzących do głównej ulicy w Bugibba… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Restauracja Victoria
To jedno z pierwszych miejsc, w którym spróbowaliśmy dań kuchni maltańskiej. Serwowane w formie zestawu, składającego się z półmiska maltańskich przekąsek, zupy aljotty oraz makaronu tagiatelle z sosem z królika… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Restauracja Chef’s Eyes
Świetna lokalizacja, miejsce lekko schowane, za to nad samym brzegiem morza, idealne na wieczorną kolację i drinka… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Restauracja Bognor
A gdy już przejadły się nam maltańskie specjały, wróciliśmy do klasyki, czyli ryby z frytkami (fish&chips)… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Budka Mr Maxims
Pastizzi, to oprócz ftiry, kolejna popularna maltańska przekąska, a budki ją serwujące znajdują się praktycznie na każdej ulicy… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Restauracja Da Rosi
Nasza kolacja w restauracji Da Rosi zaczęła się od czekadełka, którym była bigilla, podana z krakersami i świeżym, chrupiącym pieczywem… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Miejscowość Marsaxlokki
Restauracja Roots
I nasze pierwsze w życiu ostrygi… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Miejscowość Dingli Cliffs, Ħad-Dingli
Restauracja The Cliffs
W restauracji The Cliffs serwują to, co znajdą w promieniu jednego kilometra, do tego widok zachodzącego za horyzontem słońca, lokalne wino, romantyka pełną gembą… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Miejscowość Valetta
Restauracja D’office Bistro
Stolica Malty – Valetta. A niej istniejąca od ponad dziesięciu lat restauracja D’office. W środku mnóstwo bibelotów, Magda G. nie byłaby zadowolona, bo kurzołapy, ale nam się podobało… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Wyspa Gozo
Kawiarnia Cafe Jubilee
Na sąsiadujące z Maltą Gozo trzeba popłynąć, najlepiej promem, chociażby po to by na miejscu spróbować wyrabianego tu koziego sera. Po dotarciu do portu, najlepiej zahaczyć o Cafe Jubilee, to dobre miejsce na szybką kawę i przekąskę w trakcie zwiedzania… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Restauracja The Boat House
Miejscówka wypatrzona u Makłowicza, no to popłynęliśmy tam… (ciąg dalszy w linku poniżej).
Malta – co i gdzie zjeść. Więcej naszych recenzji znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.