Maślane kruche ciasteczka z czekoladą i pomarańczą – pyszna, zdrowa i domowa alternatywa dla gotowych, kupnych ciasteczek.
Maślane ciasteczka z czekoladą i pomarańczą – przygotowanie
Aby przygotować te ciasteczka, musisz w misce wymieszać dwie szklanki mąki pszennej z jedną łyżką proszku do pieczenia. Następnie dodaj kostkę masła (200 gram) startą na dużych oczkach i całość wymieszaj. Na koniec wbij do ciasta dwa jajka i dodaj siedem płaskich łyżek cukru trzcinowego. Szybko zagnieć ciasto.

Pieczenie
Na kratce z piekarnika ułóż papier do pieczenia. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich małe placuszki. Możesz też podejść do tematu bardziej ambitnie i rozwałkować ciasto a następnie wykrawać ciasteczka szklanką. Nam się nie chciało, więc formowaliśmy ciacha ręcznie. Placuszki ułóż na kratce. Na każde ciastko połóż pokruszoną czekoladę. U nas gorzka Wedla, z pomarańczą, o taka: klik. Ułożone na papierze ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 stopniach, pół na pół z termoobiegiem i bez.


Tak naprawdę na ciasteczka możecie ułożyć dowolne składniki: suszone owoce, słodką a nie gorzką czekoladę, lub posypać je ziarnami. My mieliśmy ochotę na gorszką czekoladę z pomarańczą.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie. Znajdziecie tu kilka ciekawych propozycji na słodkie domowe wypieki, pieczywo i zdrowe desery. Smacznego!