Bułka, stworzona specjalnie, czy może jest to efekt uboczny wypieku chleba? Mniejsza, bardziej puszysta w środku, z cudownie chrupiącą skórką. W czerwcu ten mały wypiek obchodzi swoje święto. Nietypowe święta kulinarne: Dzień Bułki.
Historia bułki
Historia bułki jako takiej jest nieznana, prędzej już znajdziemy informacje o pochodzeniu jej konkretnych rodzajów, a tych w kuchni polskiej jak i światowej nie brakuje: kajzerka, bawarska, poznańska, bagietka itd.
- Kajzerka – powstała w 1760 roku, w Austrii, nazwana tak na cześć cesarza Franciszka Józefa, o charakterystycznym ksztalcie, zachwyciła sobą samą cesarzową Marię Teresę Habsburg. Wypiekana z mąki pszennej i słodu, z użyciem drożdży lub zakwasu, ale bez dodatków w postaci nasion czy ziaren, zawsze o wadze nie przekraczającej 50 gram.
- Brioszka – słodka lub wytrawna, przyrządzona z dodatkiem dużej ilości jaj i masła, jej historia sięga XV wiecznej francuskiej Normandii.
- Bagietka – francuski, podłużny, pszenny przysmak, wymyślona za czasów Napoleona Bonaparte.
- Lussekatt – skandynawskie szafranowe bułeczki, wypiekane w adwencie, formowane w kształtcie litery S, ozdobione rodzynkami.
- Ciabatta – włoska, spłaszczona bułeczka o twardej skórce, stworzona w 1982 roku, w Wenecji, przez Arnoldo Cavallariego.
Przepisy na bułki
Nietypowe święta kulinarne- czerwiec:
1 – Święto Bułki
18 – Międzynarodowy Dzień Sushi
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Źródła – Nietypowe święta kulinarne: Dzień Bułki: Wikipedia, Cordonbleu.edu