Nietypowe święta kulinarne: Dzień Czekolady

Nietypowe święta kulinarne: Dzień Czekolady

Jej historia rozpoczęła się ponad 4000 lat temu na terenach obecnego Meksyku. Dziś, 12 kwietnia obchodzi swoje święto Nietypowe święta kulinarne: Dzień Czekolady.

Historia czekolady

Majowie z nasion kakaowca przyrządzali gorzki w smaku napój zwany Xococalit, do którego dodawali chilli, kukurydzę i miód.

Aztekowie dodatkowo wzbogacali go wanilią oraz płatkami kwiatów.

Do Europy nasiona kakaowca trafiły za sprawą Kolumba w XVII wieku.

Pierwszą tabliczkę czekolady stworzył Francis Fry, przygotował ją z masy powstałej na skutek połączenia ze sobą tłuszczu kakaowego, cukru oraz kakao.

Rodzaje czekolady

  • deserowa – powyżej 50% miazgi kakaowej,
  • gorzka – powyżej 70% miazgi kakaowej,
  • mleczna – maksymalnie 50% kakao,
  • biała – nie zawiera proszku kakaowego, jedynie masło kakaowe.

Proces powstawania czekolady

  • fermentacja – proces który ma na celu wydobycie smaku oraz koloru z ziaren kakaowca,
  • suszenie – ziaren kakaowca na słońcu,
  • prażenie – pozwala ziarnom uwolnić swój czekoladowy aromat,
  • mielenie – ziaren kakaowca na miazgę kakaową z której produkuje się czekoladę.

Nasze przepisy z czekoladą

Nasze przepisy z czekoladą w wersji fit

Nietypowe święta kulinarne w kwietniu:

4 – Dzień Marchewki
12 – Dzień Czekolady
19 – Dzień Czosnku
28 – Dzień Sera Camembert

Nietypowe święta kulinarne: Dzień Czekolady – źródła: magnumicecream.com

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz