Jej historia rozpoczęła się ponad 4000 lat temu na terenach obecnego Meksyku. Dziś, 12 kwietnia obchodzi swoje święto Nietypowe święta kulinarne: Dzień Czekolady.
Historia czekolady
Majowie z nasion kakaowca przyrządzali gorzki w smaku napój zwany Xococalit, do którego dodawali chilli, kukurydzę i miód.
Aztekowie dodatkowo wzbogacali go wanilią oraz płatkami kwiatów.
Do Europy nasiona kakaowca trafiły za sprawą Kolumba w XVII wieku.
Pierwszą tabliczkę czekolady stworzył Francis Fry, przygotował ją z masy powstałej na skutek połączenia ze sobą tłuszczu kakaowego, cukru oraz kakao.
Rodzaje czekolady
- deserowa – powyżej 50% miazgi kakaowej,
- gorzka – powyżej 70% miazgi kakaowej,
- mleczna – maksymalnie 50% kakao,
- biała – nie zawiera proszku kakaowego, jedynie masło kakaowe.
Proces powstawania czekolady
- fermentacja – proces który ma na celu wydobycie smaku oraz koloru z ziaren kakaowca,
- suszenie – ziaren kakaowca na słońcu,
- prażenie – pozwala ziarnom uwolnić swój czekoladowy aromat,
- mielenie – ziaren kakaowca na miazgę kakaową z której produkuje się czekoladę.
Nasze przepisy z czekoladą
Nasze przepisy z czekoladą w wersji fit
Nietypowe święta kulinarne w kwietniu:
4 – Dzień Marchewki
12 – Dzień Czekolady
19 – Dzień Czosnku
28 – Dzień Sera Camembert
Nietypowe święta kulinarne: Dzień Czekolady – źródła: magnumicecream.com
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.