Nietypowe święta kulinarne: Dzień Kotleta Schabowego

Nietypowe święta kulinarne: Dzień Kotleta Schabowego

Pyszny dzień mamy dziś w kalendarzu – Nietypowe święta kulinarne: Dzień Kotleta Schabowego. O historii tego dania poniżej.

Historia kotleta schabowego

Potrawa ta przybyła do Polski w XIX wieku, jako odmiana znanego już w Europie sznycla po wiedeńsku.

Pierwszy opublikowany przepis na kotlet schabowy pojawił się w Polsce w 1860 roku, w książce kucharskiej pt. „365 obiadów za pięć złotych” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Od tamtej pory stał się niekwestionowanym królem wśród polskich dań.

Czym jest kotlet schabowy? To inaczej plaster schabu, z kością lub bez, cieńko rozbity, opanierowany w mące, jajku i bułce tartej, smażony na smalcu, po dwie minuty z każdej strony. Doprawiony jedynie solą i pieprzem. Niektóre przepisy radzą, by mięso wcześniej namoczyć w mleku, robi się tak by zmiękło.

Do schabowego idealnie pasują kapusta zasmażana i ziemniaczki z koperkiem.

Różnica między sznyclem wiedeńskim a kotletem schabowym polega na tym, że ten pierwszy jest przyrządzany z cielęciny i panierowany jedynie w bułce tartej, po czym smaży się go na maśle. Podawany zazwyczaj z sałatką ziemniaczaną i plasterkiem cytryny. Podobnie jak czeski rizek, jedzony w święta Bożego Narodzenia.

Nietypowe święta kulinarne: Listopad:

1 – Światowy Dzień Wegan
7 – Dzień Kotleta Schabowego
24 – Dzień Buraka

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Nietypowe święta kulinarne: Dzień Kotleta Schabowego

Dodaj komentarz