Pieczone warzywa na trzy sposoby

Pieczone warzywa na trzy sposoby

Dziś obiad w wersji vege, pieczone warzywa na trzy sposoby, danie proste i szybkie w przygotowaniu, w tym zestawie każdy znajdzie coś dla siebie. Warzywa możecie jeść solo, z domowymi sosami albo jako dodatek do ryb i mięs.

Rzodkiewki w migdałach

Rzodkiewki umyjcie, przekrójcie na pół, zalejcie lodowatą wodą i odstawcie na pięć minut, dzięki czemu będą chrupiące po upieczeniu.
W misce zmieszajcie miód, olej, sól, pieprz cayenne, tarte migdały, dodajcie rzodkiewki i całość porządnie wymieszajcie.
Pieczcie rzodkiewki w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.

Lista zakupów – rzodkiewki w migdałach

  • 78 gram rzodkiewek (12 kcal)
  • łyżeczka tartych migdałów (30 kcal)
  • łyżeczka oleju rzepakowego (36 kcal)
  • łyżeczka miodu (23 kcal)
  • szczypta pieprzu cayenne, sól
    Info: całość ma 101 kcal.

Pieczone warzywa w korzennej zaprawie

Pieczarki, marchew, cukinię umyjcie, pokrójcie na większe kawałki, zalejcie lodowatą wodą i odstawcie na pięć minut. Dzięki temu warzywa będą chrupiące po upieczeniu.
W misce zmieszajcie olej, miód, sól, pieprz cayenne, po pół płaskiej łyżeczki cynamonu, suszonej natki pietruszki i imbiru. Dodajcie warzywa i całość porządnie wymieszajcie.
Pieczcie je w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.

Lista zakupów – pieczone warzywa w korzennej zaprawie

  • 40 gram pieczarek (11 kcal)
  • 100 gram marchewki (41 kcal)
  • 150 gram cukinii (25 kcal)
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego (108 kcal)
  • 1 łyżka miodu (81 kcal)
  • sól, pieprz cayenne
  • po pół płaskiej łyżeczki cynamonu, suszonej natki pietruszki, imbiru
    Info: całość ma 266 kcal.

Pieczone warzywa w orientalnej zaprawie

Pieczarki, marchew, cukinię umyjcie, pokrójcie na większe kawałki, zalejcie lodowatą wodą i odstawcie na pięć minut. Dzięki temu warzywa będą chrupiące po upieczeniu.
W misce zmieszajcie olej, sól, pieprz cayenne, po pół płaskiej łyżeczki kuminu, wędzonej papryki, mielonej kolendry i kurkumy, sezam. Dodajcie warzywa i całość porządnie wymieszajcie.
Pieczcie je w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.

Lista zakupów – pieczone warzywa w orientalnej zaprawie

  • 40 gram pieczarek (11 kcal)
  • 100 gram marchewki (41 kcal)
  • 150 gram cukinii (25 kcal)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (36 kcal)
  • sól, pieprz cayenne
  • pół płaskiej łyżeczki sezamu (33 kcal)
  • po pół płaskiej łyżeczki kuminu, wędzonej papryki, mielonej kolendry i kurkumy
    Info: całość ma 146 kcal.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Pieczone warzywa na trzy sposoby

Dodaj komentarz