Pieczony dorsz nadziewany szpinakiem z jogurtem

Pieczony dorsz nadziewany szpinakiem z jogurtem

Dziś na obiad pieczony dorsz nadziewany szpinakiem z jogurtem, a dokładniej polędwica z dorsza faszerowana nadzieniem ze świeżego szpinaku i jogurtu greckiego, w towarzystwie pieczonych warzyw.

Przygotowanie ryby

Polędwicę z dorsza umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i rozetnijcie wzdłuż (tak jak np. rozcinacie bagietkę żeby przygotować dużą kanapkę) ale nie dochodząć nożem do drugiej krawędzi ryby.

Poszatkujcie koperek i natkę.

W misce zmieszajcie jogurt grecki, szpinak, natkę, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz.

Nadzienie przełóżcie do ryby, a jej wcześniej rozciętą krawędź ciasno zepnijcie wykałaczkami.

Rybę zawińcie w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrze, wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Przygotowanie warzyw

Warzywa – pieczarki, cukinię, paprykę umyjcie, pokrójcie w większe kawałki.

Foremkę wyłóżcie folią aluminiową (matową stroną do góry), przełóżcie na nią warzywa, dodajcie sól, pieprz, łyżkę oleju, wymieszajcie, zawińcie u góry i pieczcie przez 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – pieczony dorsz nadziewany szpinakiem z jogurtem

  • 300 gram polędwicy z dorsza
  • 100 gram świeżego szpinaku baby
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • sok z połówki cytryny
  • 2 gałązki koperku i natki
  • 40 gram pieczarek
  • 150 gram cukinii
  • papryka czerwona
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz