Dziś na obiad pieczony pstrąg i bigos z brukselki, łatwe w przygotowaniu danie, do tego smaczne, sycące i fit.
Bigos z brukselki
Na patelni roztopcie jedną płaską łyżeczkę masła, po czym wlejcie jedną łyżkę oleju rzepakowego i wrzućcie pokrojone w pióra 50 gram pora. Smażcie dwie minuty.
Dodajcie po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolędry i kuminu oraz 10 gram startego imbiru. Smażcie minutę.
Dodajcie starte na tarce 50 gram marchewki. Smażcie 2 minuty.
Następnie dodajcie 500 gram brukselki, pokrojonej w plasterki, przyprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie, smażcie dwie minuty.
Wlejcie 150 ml wody, wymieszajcie, przykryjcie i duście 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Możecie też podlać wodą, jeżeli zbyt szybko wyparuje i bigos zacznie się przypalać.
Po tym czasie dodajcie przekrojone na pół 200 gram pomidorków koktajlowych. Wymieszajcie i duście kolejne 10 minut.
Pieczony pstrąg z natką pietruszki
Ryby umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.
Do środka dajcie sól i pieprz cytrynowy oraz po dwie gałązki natki pietruszki.
Pstrągi zawińcie w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka), włóżcie do brytfanki i pieczcie 25 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów – pieczony pstrąg i bigos z brukselki
- 500gr brukselki (214 kcal)
- 50gr marchewki, czyli jedna sztuka po obraniu (21 kcal)
- 50gr pora (15 kcal)
- 10gr imbiru (8 kcal)
- 200gr pomidorków koktajlowych czyli 10 sztuk (40 kcal)
- po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolędry i kuminu
- sól, pieprz
- 10 gram masła, czyli 1 płaska łyżeczka (75 kcal)
- 10 gram oleju rzepakowego, czyli 1 płaska łyżka (72 kcal)
- 650 gram pstrąga, czyli 2 sztuki (915 kcal)
- 4 gałązki natki pietruszki
- sól, pieprz cytrynowy
Rada: z podanych proporcji przygotujecie dwie porcje pstrąga (1 porcja 350 kcal po odliczeniu odpadów) i trzy porcje bigosu z brukselki (1 porcja 149 kcal).