Pieczony pstrąg i bigos z brukselki

Pieczony pstrąg i bigos z brukselki

Dziś na obiad pieczony pstrąg i bigos z brukselki, łatwe w przygotowaniu danie, do tego smaczne, sycące i fit.

Bigos z brukselki

Na patelni roztopcie jedną płaską łyżeczkę masła, po czym wlejcie jedną łyżkę oleju rzepakowego i wrzućcie pokrojone w pióra 50 gram pora. Smażcie dwie minuty.

Dodajcie po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolędry i kuminu oraz 10 gram startego imbiru. Smażcie minutę.

Dodajcie starte na tarce 50 gram marchewki. Smażcie 2 minuty.

Następnie dodajcie 500 gram brukselki, pokrojonej w plasterki, przyprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie, smażcie dwie minuty.

Wlejcie 150 ml wody, wymieszajcie, przykryjcie i duście 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Możecie też podlać wodą, jeżeli zbyt szybko wyparuje i bigos zacznie się przypalać.

Po tym czasie dodajcie przekrojone na pół 200 gram pomidorków koktajlowych. Wymieszajcie i duście kolejne 10 minut.

Pieczony pstrąg z natką pietruszki

Ryby umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym.

Do środka dajcie sól i pieprz cytrynowy oraz po dwie gałązki natki pietruszki.

Pstrągi zawińcie w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka), włóżcie do brytfanki i pieczcie 25 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – pieczony pstrąg i bigos z brukselki

  • 500gr brukselki (214 kcal)
  • 50gr marchewki, czyli jedna sztuka po obraniu (21 kcal)
  • 50gr pora (15 kcal)
  • 10gr imbiru (8 kcal)
  • 200gr pomidorków koktajlowych czyli 10 sztuk (40 kcal)
  • po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolędry i kuminu
  • sól, pieprz
  • 10 gram masła, czyli 1 płaska łyżeczka (75 kcal)
  • 10 gram oleju rzepakowego, czyli 1 płaska łyżka (72 kcal)
  • 650 gram pstrąga, czyli 2 sztuki (915 kcal)
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz cytrynowy
    Rada: z podanych proporcji przygotujecie dwie porcje pstrąga (1 porcja 350 kcal po odliczeniu odpadów) i trzy porcje bigosu z brukselki (1 porcja 149 kcal).

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz