Pikantny gulasz z tofu

Pikantny gulasz z tofu

Wegeteriański pikantny gulasz z tofu z dodatkiem ryżu pełnoziarnistego.

Przygotowanie dania

Brązowy ryż pełnoziarnisty ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W garnku rozgrzejcie olej rzepakowy i przez minutę podsmażcie posiekany czosnek.

Marchewkę obierzcie, umyjcie, zetrzyjcie na grubych oczkach i dodajcie do garnka.

Pieczarki i paprykę umyjcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Przyprawcie pieprzem cayenne, majerankiem.

Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez 10 minut.

Wlejcie bulion warzywny, pogotujcie 5 minut po czym dodajcie pokrojone w plastry tofu, pomidory, passatę pomidorową i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.

Gotujcie pod przykryciem 20 minut, aż gulasz zgęstnieje. Podawajcie z ugotowanym wcześniej ryżem.

Lista zakupów – Pikantny gulasz z tofu

  • 100 gram brązowego ryż pełnoziarnistego
  • 3 ząbki czosnku
  • 135 gram marchewki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 gram papryki czerwonej
  • 300 gram pieczarek
  • 240ml passaty pomidorowej
  • 150 gram tofu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 500 gram pomidorów
  • 150 gram ogórków kiszonych
  • 240ml bulionu drobiowego

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz