Wegeteriański pikantny gulasz z tofu z dodatkiem ryżu pełnoziarnistego.
Przygotowanie dania
Brązowy ryż pełnoziarnisty ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W garnku rozgrzejcie olej rzepakowy i przez minutę podsmażcie posiekany czosnek.
Marchewkę obierzcie, umyjcie, zetrzyjcie na grubych oczkach i dodajcie do garnka.
Pieczarki i paprykę umyjcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Przyprawcie pieprzem cayenne, majerankiem.
Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez 10 minut.
Wlejcie bulion warzywny, pogotujcie 5 minut po czym dodajcie pokrojone w plastry tofu, pomidory, passatę pomidorową i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.
Gotujcie pod przykryciem 20 minut, aż gulasz zgęstnieje. Podawajcie z ugotowanym wcześniej ryżem.
Lista zakupów – Pikantny gulasz z tofu
- 100 gram brązowego ryż pełnoziarnistego
- 3 ząbki czosnku
- 135 gram marchewki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 400 gram papryki czerwonej
- 300 gram pieczarek
- 240ml passaty pomidorowej
- 150 gram tofu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 500 gram pomidorów
- 150 gram ogórków kiszonych
- 240ml bulionu drobiowego
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.