Dzisiejszy przepis na siekaninę z rybą, czyli pastę rybną do chleb pochodzi z książki autorstwa Hanny Merlak pt. „Żydzi od kuchni„. Jest to zbiór przedwojennych przepisów, odtworzonych na podstawie rodzinnych przepiśników. Dużo frajdy dało nam wykonanie ich we własnej kuchni ze świadomością, że tak kiedyś jadało się w rodzinach, i że tak smakowała codzienność lat przed wybuchem II wojny światowej.
Ta książka to zbiór różnych przepisów w większości na te same potrawy, takie jak np. kulki z macy, cymes, gefilte fisz, wątróbki czy mace braj. Jednak wspaniałe jest w niej to, że co dom, co rodzina, co mama, ciocia, babcia to jednak zawsze jakiś inny składnik sprawia, że w każdym domu jadło się to samo, a jednak ciut inaczej.
Z kolei ten konkretny przepis na siekaninę z rybą pochodzi z przepiśnika pani Zosi, która po wojnie była warszawsą nauczycielką, i który został odtworzony przez autorkę na podstawie rozmowy z jej przybranym synem Marianem, urodzonym w Warszawie w 1939 roku.
Przygotowanie pasty
Makrelę obierzcie ze skóry, odetnijcie głowę, ogon, usuńcie ości, a pozostałe mięso ryby porwijcie palcami na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obierzcie, pokrójcie w kostkę.
Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie, obierzcie, pokrójcie w kostkę.
Do miski blendera przełóżcie cebulę, czosnek, jaja. Dodajcie olej, sól, pieprz oraz makrelę. Całość zblendujcie na gładką masę. Gotowe. Idealnie smakuje z chrupiącą pajdą chleba.
Lista zakupów – przepis na siekaninę z rybą
- wędzona makrela
- dwa jajka
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- półtorej łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Rada: zgodnie z instrukcją od autorki książki, jeżeli nie macie w domu blendera, możecie wszystko po prostu bardzo drobno poszatkować a następnie rozgnieść widelcem na papkę. Podpowiada ona również, że chcąc urozmaicić sobie to danie, możecie dodać do niego odrobinę pasty wasabi albo papryczki pepperoni.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.